Klaus Iohannis: Este destul de probabil să vină forțe NATO mai aproape de Flancul Estic

Klaus-Iohannis-NATO-640x400

Preşedintele Klaus Iohannis transmite că în condiţiile în care Rusia este un agresor, NATO trebuie să facă tot ce trebuie pentru a-şi proteja statele membre şi a asigura o defensivă pentru acestea, menţionând că este „destul de probabil” să vină forţe NATO mai aproape de Flancul Estic.

”Sunt două lucruri. În acest moment, nu avem indicii că alt scenariu este necesar decât cel în care trăim, din păcate, acum. Deci, nu credem că se va extinde conflictul. Pe de altă parte, este foarte clar că aici avem un agresor, care este Rusia, şi noi trebuie să facem tot ce trebuie pentru a ne proteja şi a asigura o defensivă pentru statele noastre. Şi, în acest sens, da, este de dorit şi este destul de probabil să vină forţe din NATO mai aproape de Flancul Estic”, a declarat preşedintele Iohannis.

El a subliniat că NATO nu se poate implica militar într-un conflict într-un stat care nu este membru al Alianţei.

„Este foarte trist că avem un război în Europa, dar, din motive foarte multe şi bine cunoscute, NATO nu se poate implica militar într-un conflict într-un stat care nu este membru NATO. Şi noi, totuşi, ne simţim responsabili şi facem tot ce putem, ceea ce se vede aici – intervenim cu ajutoare umanitare, ajutăm refugiaţii, şi pe termen scurt şi pe termen mediu, şi vom face acest lucru în continuare şi pentru cei care rămân în Ucraina. De aceea amenajăm un centru logistic european pentru sprijin umanitar”, a mai spus Iohannis.