Klaus Iohannis dupa tragedia de la Odorheiu Secuiesc: „Siguranta in scoli ramane o prioritate critica!”

Caminul liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc, vechi din anul 1909 s-a prabusit ieri dupa amiaza. Patru adolescenti au fost surprinsi sub daramaturi. Un baiat a fost scos mort dupa doua ore si jumatate de cautari. O fata are fractura de coloana vertebrala si a fost transferata la Targu Mures. Alte doua minore au fost extrase in stare grava.

„La data de 18 decembrie 2023, în jurul orei 16:10, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Odorheiu Secuiesc au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că la internatul unui liceu din localitate s-ar fi prăbușit un perete, peste mai multe persoane. Se pare că, din cauza vechimii clădirii și a stării de degradare, partea din mijloc a imobilului, de aproximativ 100 de metri pătrați, a colapsat și s-a prăbușit, moment în care ar fi surprins patru persoane, trei fete, două în vârstă de 16 ani și una în vârstă de 17 ani, și un băiat, în vârstă de 17 ani, toți rezidenți în clădire. În urma activităților de excavare manuală a molozului s-a reușit extragerea în siguranță a celor două tinere în vârstă de 16 ani, iar ulterior a fost extrasă și cea de-a treia fată. Aceasta era în stare de inconștiență și i-au fost aplicate manevre de resuscitare, ulterior fiind transportată la spital pentru îngrijiri medicale suplimentare. Ulterior, s-a reușit și scoaterea de sub dărâmături a tânărului de 17 ani. Din nefericire, acesta nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiindu-i declarat decesul. În cauză, prim-procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc a dispus efectuarea cercetărilor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și ucidere din culpă”, a precizat IPJ Harghita.

Si Klaus Iohannis a reactionat dupa tragedie. „Tragedia care a avut loc la internatul Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc este cutremurătoare. Transmit condoleanțe familiei elevului care și-a pierdut viața și le doresc însănătoșire grabnică elevelor rănite în acest cumplit accident. Este o dramă care ne reamintește brutal că siguranța în școli rămâne o prioritate critică. Spațiile în care copiii își petrec cea mai mare parte din timpul lor trebuie să ofere protecție și să fie adaptate la standardele de siguranță actuale. Solicit elucidarea de urgență a cauzelor care au dus la prăbușirea clădirii și pedepsirea celor care se vor dovedi vinovați„, a transmis Klaus Iohannis, autorul moral al esecului numit „Romania Educata”.

„Nu există cuvinte prin care să poți descrie o tragedie precum cea petrecută în această după amiază în Odorheiul Secuiesc. Condoleanțe și multă putere familiilor copiilor implicați în acest tragic accident! Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu trebuie să se mai întâmple! Fac apel la autoritățile locale să trateze cu maximă responsabilitate gradul de siguranță pe care clădirile în care sunt copii îl oferă. Suntem în permanentă legătură cu reprezentanții Prefecturii Harghita, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita și ai Inspectoratului Școlar Județean Harghita. Și vom face tot ceea ce ține de Ministerul Educației pentru a preveni astfel de incidente tragice”, a comentat Ligia Deca, ministrul Educatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *