Klaus Iohannis, după Summitul NATO: Deciziile de astăzi răspund intereselor de securitate ale României

Klaus-Iohannis-NATO-640x400

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Summitul NATO de la Bruxelles, că prin rezultatele obținute la acest summit, România și-a atins obiectivele: „Subliniez că deciziile de astăzi răspund intereselor de securitate ale României, iar prin rezultatele obținute ne-am atins obiectivele majore fixate pentru acest Summit”.

„Am participat astăzi la un nou Summit NATO cu valențe simbolice, strategice și politice majore pentru viitorul Alianței. Acest Summit a reconfirmat importanța și relevanța Alianței într-un mediu de securitate marcat de amenințări multiple și tot mai complexe și impredictibile. A marcat, de asemenea, o etapă nouă, întărită, a relației transatlantice, o reafirmare a valorilor comune care ne unesc.

Alături de Președintele Biden și de ceilalți lideri aliați, am reafirmat unitatea, solidaritatea și coeziunea Alianței, caracterul fundamental al acesteia pentru apărarea colectivă și pentru securitatea euroatlantică, precum și angajamentul comun pentru promovarea unei ordini internaționale bazate pe reguli.

Summitul de astăzi a fost unul al deciziilor vizionare. Pornind de la procesul de reflecție strategică NATO 2030, lansat la Londra în 2019, am stabilit astăzi direcțiile majore de acțiune pentru următorul deceniu, inclusiv prin elaborarea unui Nou Concept Strategic, decizie pe care am susținut-o ferm”, a susținut Klaus Iohannis în declarația de presă.

Joe Biden a fost invitat în România

Președintele României a avut și două întâlniri cu Joe Biden, președintele SUA. Astfel, în cadrul unei discuții, Klaus Iohannis l-a invitat pe acesta în România.

„Am avut două discuții cu domnul președinte Biden. Prima a fost chiar la început, unde cu președintele Duda am ținut să îl salutăm și să ne exprimăm mulțumirea pentru prezența în Summitul B9. Evident, am dorit să ne asigurăm că în continuare avem un parteneriat strategic foarte solid. Președintele Biden ne-a asigurat că se implică pentru a sprijini România și Polonia.

În cea de a doua, tot scurtă discuție, pe care am avut-o spre finalul summitului l-am invitat în România. I-am spus că doresc să continuăm discuția foarte bună din 2015 și îmi doresc foarte mult să întărim parteneriatul strategic. A fost perfect de acord să încercăm să organizăm o astfel de întâlnire”, a declarat Klaus Iohannis.