Kievul va opri tranzitul de gaze către Europa prin stația Sohranivka

gazprom

Operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina (OGTS) a anunțat încetarea tranzitului de gaze către Europa prin stația Sokhranivka de la ora 7:00 miercuri, 11 mai. Acest lucru a devenit cunoscut astăzi.

Potrivit operatorului, au apărut „împrejurări de forță majoră” care fac imposibil transportul în continuare a gazului prin stație și stația de compresoare Novopskov, aflate sub controlul Rusiei.

O treime din volumele de tranzit de gaze rusești trec prin stația de compresoare, până la 32,6 milioane de metri cubi pe zi.

„Pentru a ne îndeplini obligațiile de tranzit față de partenerii europeni în totalitate și în conformitate cu termenii acordului, este posibil să transferăm temporar capacitate inaccesibilă de la punctul de conectare fizic „Sohranivka” la punctul de conectare fizic „Sudzha”, situat în teritoriul controlat de Ucraina”, se spune în comunicat.

Partea rusă neagă motivele pentru declararea de forță majoră la tranzitul gazelor de către Operatorul GTS al Ucrainei în legătură cu o parte din capacitățile de tranzit. De asemenea, compania rusă respinge ca imposibilă din punct de vedere tehnic ideea de a transfera volumele în scădere pe o altă rută.

În acest sens, Gazprom declară că nu a primit nicio confirmare a circumstanțelor de forță majoră, nu vede niciun obstacol pentru continuarea lucrărilor în modul anterior și menționează ca specialiștii ucraineni au lucrat în liniște în tot acest timp la GIS Sohranivka și Novopskov și continuă să facă acest lucru, tranzitul prin Sokhranivka fiind asigurat în totalitate fara sa existe plângeri din partea contrapărților”, a spus un reprezentant Gazprom.

„Transferul de volume către GIS Sudzha pe baza schemei rusești de streaming este imposibil din punct de vedere tehnologic, distribuția volumelor fiind clar menționate în acordul de cooperare din 30 decembrie 2019, iar partea ucraineană este bine conștientă de acest lucru”, au mai spus cei de la Gazprom.