Kievul anunță că ar putea evacua întreg orașul dacă sistemul energetic ar ceda

kiev

Kievul plănuiește evacuarea a celor 3 milioane de rezidenți rămași în capitala Ucrainei, dacă sistemul energetic se va prăbuși, transmite The New York Times.

Situația este gravă, deoarece 40% din infrastructura energetică a Ucrainei e avariată sau distrusă.

Lucrătorii din Kiev pregătesc 1.000 de adăposturi de încălzire care pot fi folosite ca buncăre, în timp ce inginerii vor încerca să repare stațiile electrice bombardate de ruși.

În încercarea de a evita ca rețeaua să cedeze complet, compania națională de energie din Ucraina a declarat sâmbătă că a impus perioade de economisire a energiei electrice în șapte regiuni.

Potrivit analiștilor, situația în care se afla Ucraina, în imposibilitatea de a furniza energie electrică, este rezultatul bombardamentelor pe scară largă ale forțelor rusești asupra infrastructurii energetice din întreaga țară, o tactică la care, președintele rus Vladimir Putin a recurs pe măsură ce trupele sale au suferit eșecuri repetate pe câmpul de luptă.

„Suntem conștienți că, dacă Rusia continuă astfel de atacuri, am putea pierde întregul nostru sistem de electricitate”, a declarat într-un interviu Roman Tkachuk, directorul de securitate al guvernului municipal din Kiev.

Tkachuk a menționat că deși în prezent situația este sub control, autoritățile vor fi înștiințate înainte cu 12 ore dacă rețeaua de electricitate va pica. În acest caz, autoritățile vor cere oamenilor să părăsească orașul.

„Dacă nu există energie electrică, nu va exista nici apă și nici canalizare. De aceea, în prezent, guvernul și administrația orașului iau toate măsurile posibile pentru a ne proteja sistemul de alimentare cu energie electrică”, a adăugat Tkachuk.