Jurnalul militarului din Afganistan

Lucian-Irimia-in-misiunea-din-Afganistan

foto: life

Militarii români care au dus la bun sfârsit misiuni in zone de conflict sunt și acum marcati de experiențele dramatice prin care au trecut. Aflați în bătaia gloanțelor și în miros de sânge au ținut piept luptelor pentru pace. O parte dintre experiențele trăite au fost așternute pe hârtie ntr-un volum intitulat „ 7 povesti afgane”, semnat de un militar ieșean.

Soldatul Lucian Irimia, a fost printre ultimii care au părăsit în vara acestui an țara islamica. Are nu mai puțin de 23 de ani de viață cazonă, misiuni și deplasări în zone cu risc.  Din Bosnia, Kandahar și până la Kabul – Afganistan. Fiecare deplasare a avut aceleasi rișcuri, același scop și o strategie diferită.

Sincron plt.adj.pr. Lucian Irimia, autor carte, 46 ani

„Sunt momente limită în carieră, sunt momente în care trebuie să iei deciziile pentru care te-ai antrenat. Asta este rolul antrenamentelor pe care le facem în țară”, spune plt.adj.pr. Lucian Irimia, autor de carte, în vârstă de 46 de ani.

Reporter Tele M: „Ce pericole pândesc în teatrele de operații?”

„Să începem de la acelea în care îți este atacată baza, când ești tu la tine acasă. Impropriu spus, dar e cumva căsuța ta. Dincolo, când esti în patrulă și ești supus unui tir de armament sau atacat cu un dispozitiv exploziv improviza”, a răspuns Lucian Irimia.

De fiecare dată, acasă l-a așteptat cu inima strânsă familia, soția si fiul său. Pentru militari, de multe ori revenirea a fost însă una durereoasă, pentru că au revenit în țară fără camarazii căzuți la datorie în teatrele de operații.

„Noi avem ceva mai special, care pleacă de la juramântul față de România. E contractul pe care îl faci cu țara și în care îți pui în cârdășie viața. De aici pleacă lupta asta pe două fronturi. Lupta pe care o avem noi de dus acolo pentru care ne pregătim foarte mult aici în țară, în poligoane, unități și misiunea pe care trebuie să o îndeplinești acolo. Dacă în țară poate treci pe lângă un preot fără să îl privești, acolo, la greu cauți orice ține de România.”, zice Lucian Irimia

Acum, războiul militarilor români este așternut pe hârtie. Volumul rămâne ca o mărturie a ceea ce a fost și în care mulți se regăsesc și astăzi. 

„Personajele cărții nu au nume, ci au grade, tocmai ca mulți plutonieri, sergenți, locotenenți au trecut prin aceleași lucruri. Dacă spuneam numai de unul, parca nu era corect față de ceilați care au trecut prin aceleași lucururi”, explică Lucian Irimia.

Camarazii de acțiune au devenit personajele principale din carte. Nu au nume, doar grade pentru a fi un jurnal pentru fiecare cititor.

Sincron maior Levorda, ofiter de stat major

„Mi-au dat lacrimile pentru că noi știm ce a fost acolo. Noi știm ce s-a întâmplat. Lucian chiar a găsit cele mai bune 7 povesti. Nu se poate face nimic fără fi o echipa. Indiferent de grad și funcție, nu se poate realiza un obiectiv dacă echipa nu funcționează”, declară maiorul Levorda, ofițer de stat major.

Militarii de la Iași au îndeplinit 11 misiuni în zonele de conflict. Anul acesta, România și-a retras trupele din Afganistan dupa aproape 2 decenii de participare în tetrele de operații.