Jurnalist polonez calatorind cu trenul prin Romania: „Caile ferate romanesti surprind prin punctualitate!”

Un jurnalist polonez de la publicatia Onet a petrecut 34 ore in trenuri si a traversat 4 tari ca sa ajunga din Varsovia la Constanta. Acesta si-a amintit ca in urma cu 20 ani era un tren direct de la Varsovia la Bucuresti. De asemenea, in urma cu 10 ani, un polonez putea sa ajungă convenabil în stațiunea bulgară Nisipurile de Aur fără sa schimbe trenurile. Pe atunci, în sezonul de vară, o cușetă poloneză de la Varșovia la Burgas rula o dată pe săptămână iar călătoria dura o zi.
Acum jurnalist a incercat un experiement, sa calatoreasca din Polonia pana la litoralul Marii Negru. A fost nevoit sa parcurga mai multe tari si sa schimbe legaturile. Jumatate din calatorie a petrecut-o in Romania. Jurnalistul nu a avut o parere proasta despre tara noastra ci mai degraba a ramas cu un gust amar dupa ce a trecut prin Slovacia.
„Starea proastă a infrastructurii, chiar și pe principalele linii de cale ferată, este o vitrină rușinoasă a Slovaciei. Această stare a căilor însoțește până la granița cu Ungaria și ilustrează prăbușirea dintre Cehia și Slovacia, care erau o singură țară în urmă cu doar 30 de ani„, a mentionat acesta.
In Romania, polonezul a intrat cu trenul care circula de la Budapesta, din categoria EuroNight. „În acest tren, călătoria pe scaune este o soluție proastă, deoarece toate au un interior fără compartiment. Scaunele sunt dure, strâns distanțate și nu poți stinge luminile noaptea. O soluție bună este să alegeți un vagon cu locuri unde să vă culcați”, a spus jurnalistul. Acesta a remarcat site-ul CFR de unde si-a achizitionat usor biletul de calatorie dar si lipsa vagonului restaurant.
Distanta de 854 kilometri pana la Bucuresti a parcurs-o in 15 ore. Polonezul a rememorat anii cand se putea circula direct din Varsovia: „Poate fi greu de crezut, dar acum două decenii, trenurile parcurgeau aceeași rută mult mai repede și, de asemenea, se bucurau de o frecvență mai mare . Pe atunci, viața de noapte era în vagonul restaurant românesc. Prietenii internaționale s-au legat cu toasturi succesive cu vin. O astfel de călătorie avea propriul farmec unic. Astăzi, din cauza concurenței puternice a companiilor aeriene și a deteriorării infrastructurii românești, puțini oameni decid să facă o călătorie lungă cu trenul!”
Acesta a remarcat frumusetea peisajelor si punctualitatea cailor ferate romanesti. Jurnalistul a remarcat ca linia de cale ferată de la București la Constanța este cel mai important culoar de fier din România. „Aici, trenurile circulă cel mai repede (160 km/h) și parcurg o distanță de 225 de kilometri chiar și în 2 ore, ceea ce este un rezultat foarte bun după standardele căilor ferate românești”, a mentionat acesta.
Jurnalistul a ramas impresionat si de complexul de poduri din zona Cernavoda. „Întreaga structură are o lungime totală de 4.087 de metri, ceea ce a făcut-o timp de mulți ani cea mai lungă instalație de acest tip din Europa. Fosta trecere a fost folosită de trenuri și șoferi până în 1987, până când au fost construite noi structuri de poduri. Podul Regele Carol I este înscris în Registrul Național al Monumentelor din România„, se mai mentioneaza in articol.
Jurnalistul a remarcat farmecul Marii Negru si a facut lobby ca Polonia sa introduca zboruri directe catre litoralul romanesc.
„Am parcurs un total de 1.960 de kilometri în 34 de ore și 10 minute. Am călătorit prin 4 țări si am schimbat 3 trenuri”, a concluzionat jurnalistul.
Foto: Onet