Julian Assange, fondatorul Wikileaks a fost eliberat din inchisoare

WikiLeaks spune că fondatorul său, Julian Assange, a fost eliberat din închisoarea britanică Belmarsh, unde este deținut din 2019, și a părăsit Marea Britanie cu avionul.

„A părăsit închisoarea de maximă securitate din Belmarsh în dimineața zilei de 24 iunie, după ce a petrecut acolo 1.901 de zile. I s-a acordat cauțiune de către Înalta Curte din Londra și a fost eliberat pe aeroportul Stansted în cursul după-amiezii, unde s-a îmbarcat într-un avion și a plecat din Marea Britanie”, a spus organizația pe pagina sa X.

WikiLeaks a confirmat, de asemenea, informații de la o instanță americană despre un acord de recunoaștere a vinovăției între Assange și procurorii americani. În același timp, conform organizației, acesta nu a fost încă „finalizat oficial”.

Anterior, Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Insulele Mariane de Nord, care are statutul de teritoriu organizat neîncorporat al Statelor Unite, a publicat un document în care afirmă că Assange ar putea pleda parțial vinovat ca parte a acordului. NBC a raportat că acest lucru i-ar putea permite lui Assange să meargă liber după cinci ani de închisoare.

Audierea la care Assange ar putea declara vinovat parțial va avea loc pe 26 iunie la o instanță din Saipan, la ora locală 9:00 dimineața.

Assange s-a aflat în închisoarea Belmarsh din 2019, unde a fost plasat după ce a fost îndepărtat de la ambasada Ecuadorului din Londra. Timp de mai bine de cinci ani, Washingtonul a cerut extrădarea sa în Statele Unite, unde este acuzat de infracțiuni legate de cel mai mare caz de dezvăluire de informații clasificate din istoria Americii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *