Județul Vaslui, zona cu cei mai mulți angajați în agricultură din UE

Județul Vaslui are, de departe, cea mai ridicată rată de angajare în agricultură, 61,7%, cu peste 10 procente peste următorul județ din România cu cei mai mulți angajați în acest domeniu: Neamț, cu 51,4%. Un indicator al subdezvoltării, la nivel european rata de angajare în agricultură este de 4,5%, în vreme ce în Germania este de 0,7%.

Județul Vaslui este locul din întreaga Uniune Europeană în care cei mai mulți locuitori lucrează în agricultură și trăiesc din munca pământului, fără rivalitate pe plan european: 61,7%. Abia județul vecin, Neamț, se mai află în situația în care peste jumătate din populația activă să fie angajată în sectorul agriculturii, silviculturii și pescuitului, cu un procent de 51,4%.

Acest lucru este reliefat de ultimele date publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) care arată și că România se afla, în 2020, printre țările din UE cu cea mai ridicată rată a angajării în agricultură, silvicultură și pescuit.

În vreme ce 4,2% din totalul forţei de muncă din UE lucra în agricultură în 2020, acest indicator este, fără îndoială, un barometru al dezvoltării, în țările cu economie avansată cei mai mulți angajați lucrând în domenii precum servicii, turism, urmate de diferite industrii.

Sectorul agriculturii, silviculturii şi pescuitului continuă să fie o sursă importantă de angajare, în special în ţările UE din est şi din sud, 114 regiuni sau peste 16,5% din forţa lor de muncă lucrând în agricultură, silvicultură şi pescuit, în special în Bulgaria, Grecia, Polonia, Portugalia şi România. În schimb, în 137 regiuni sub 0,5% din forţa lor de muncă lucra în agricultură, silvicultură şi pescuit.

În cifre absolute, regiunile cu cea mai ridicată rată a angajării în agricultură, silvicultură şi pescuit erau în România, cu 8 din principalele 10 regiuni. Regiunea Nord-Est din România avea în 2020 cel mai mare număr de angajaţi: 146.200, fiind urmată de alte patru regiuni din România, cu peste 100.000 de angajaţi fiecare.

Pe lângă regiunile din România, doar două zone erau în top 10 în NUTS 3 cu cea mai ridicată rată a angajării în agricultură, silvicultură şi pescuit: Sandomiersko jedrzejowski din Polonia şi Almería în Spania.

sursa monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *