Județul Iași este în plin proces de reîmpădurire

Directia Silvica Iasi a reimpadurit aproximativ 20 de hectare in anul 2024, iar procesul va continua si in urmatoarele luni. Aceasta activitate este foarte importanta pentru mediu. Pe langa faptul ca efectele nocive ale poluarii sunt diminuate in urma plantarii de arbori, exista anumite terenuri care necesita impadurirea pentru a preveni calamitatile.
Iasul a inregistrat depasiri ale limitelor normale de poluare motiv pentru care trebuie luate masuri de protejare a mediului si a popolatiei. Directia Silvica Iasi planteaza an de an hectare intregi cu diferiti arbori. Plantarea de arbori este si o masura de siguranta pentru calamitati.
Gabriel Doncean, Director Directia Silvica Iasi: ,,Avem suprafete pe care trebuie sa le refacem pentru ca in ultimii ani, datorita secetei prelungite si a caderilor slabe de precipitatii, avem calamitati care se produc. Regia Nationala a Padurilor nu beneficiaza de bani sau subventii de la bugetul statului si atunci din fondurile noastre, din fondurile de regenerare , aceste suprafete incercam sa le refacem in asa fel incat permanent sa se asigure rolul padurii pe suprafata respectiva”.
Productia de puieti este o sursa de venit pentru Directia Silvica Iasi, mai ales in randul persoanelor care au accesat fonduri de reimpadurire. Cei mai cautati au fost puietii de stejar.
Gabriel Doncean, Director Directia Silvica Iasi: ,,Pentru a ne face niste venituri in plus am inceput sa facem culturi in ceea ce priveste producerea de puieti forestieri in afara de necesarul pe care il avem noi la nivel de directie sau eventual pentr directiile vecine sau pentru alte locuri din tară”.
Avand in vedere faptul ca Ordonanta trenulet a restrans cheltuielile din bugetul de stat, Direcția Silvica Iasi valorifica potentialul padurilor existente.
Gabriel Doncean, Director Directia Silvica Iasi: ,,Gestionarea padurii este de asigura protectia mediului si cel economic. Dar va spun ca indictorii au fost indepliniti si urmeaza sa facem bugetul pentru anul 2025 care va fi cu modificarile legislative pe care ni le-a dat Guvernul si resursele pe care le avem noi”.
Direcția Silvică Iași alocă 6,4 milioane de lei pentru achiziția de servicii privind cultura și refacerea pădurilor în scopul realizării programului de regenerări artificiale pentru anul 2025