Judecătorii au decis să închidă activitatea Fortus SA

fortus print

Fortus SA a intrat în faliment, după 13 ani de insolvență. Judecătorii au decis, ieri, să închidă activitatea fostului Combinat de Utilaj Greu

E.ON Energie România a solicitat în instanță dizolvarea societății, după ce furnizorul de energie și gaze nu și-a recuperat datoriile.

„Admite cererea de trecere în faliment a debitoarei Fortus SA formulată de creditoarea E.ON Energie România SA şi, în consecinţă: Dispune intrarea în faliment a debitoarei Fortus SA şi desemnează în calitate de lichidator judiciar provizoriu SP „Mures Insolvency” SPRL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 25 din Legea nr. 85/2006. Dispune dizolvarea societăţii debitoare Fortus SA. Fixează termenul maxim de predare a gestiunii averii de la debitoare către lichidator, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii, pentru data de 14 decembrie 2021. (…) Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare. Dispune în sarcina lichidatorului judiciar provizoriu obligaţia de a depune rapoarte lunare privind modul de îndeplinire a atribuţiilor sale, cu justificarea cheltuielilor, la fiecare termen de continuare a procedurii. (…) Definitivă şi executorie”, se arată în document. 

În aprilie 2015, producția Fortus SA s-a încheiat din cauză ca nu mai era alimentat cu energie și gaz. În acești 6 ani, deși patrimoniul societății a fost vândut, plățile creanțelor salariale către foștii angajați „s-au făcut preferenţial”.

La sfârșitul anului 2020, o parte din foștii angajați ai Fortus SA cereau intrarea în faliment a combinatului pentru a-și recupera salariile restante.

În Buletinul Procedurilor de Insolvenţă Fortus Iaşi din luna iunie 2020 figurau cu creanţe salariale (atât cu restanţe curente, cât şi cu salarii compensatorii) 1.293 de foşti angajaţi, un total de aproape 40 milioane lei.

Tribunalul a dispus sigilarea bunurilor care au mai rămas la Fortus SA.