Judecatoarea blestemata de Elena Udrea a intrat pe lista celor 3 candidati propusi pentru funcția de judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului

jderu-610x425

La data de 17 decembrie 2022 va înceta mandatul judecătorului ales în numele României, pe Iulia Antoanella Motoc. Procedura referitoare la desemnarea candidaților României pentru funcția de
judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a debutat anul trecut in luna octombrie fiind depuse 11 dosare de canidaturi. Comisia de selectie i-a nominalizat pe Sebastian Raduletu, Razvan Horatiu Radu si Bogdan Iancu. Pe lista de rezerva s-au aflat Claudia Jderu si Mihaela Tofan.

Comitetului consultativ de experți privind candidații pentru alegerea în poziția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a transmis ca statele trebuie să prezinte o listă de candidați care să conțină cel puțin un candidat de fiecare sex. Luând în considerare explicațiile Guvernului, Comitetul nu a fost convins că au existat circumstanțe excepționale care să justifice prezentarea unei liste cu candidați exclusiv de sex masculin, cu atât mai mult cu cât pe lista de rezerve figurează doi candidați de sex feminin.

In urma evaluării candidaților, Comitetul a considerat că doar Sebastian Raduletu și Răzvan-Horațiu Radu îndeplinesc condițiile din Convenție. In ceea ce îl privește pe domnul Bogdan Iancu, Comitetul explică detaliat că nu are experiența profesională necesară pentru a fi considerat „un jurisconsult de competență recunoscută”. Au fost invocate aspecte precum că, Bogdan Iancu nu deține calitatea de profesor universitar, ci doar de profesor asociat, iar lista publicațiilor și experiența acestuia în domeniul drepturilor omului sunt limitate.

Dupa aceste concluzii, Guvernul va adopta maine lista revizuita unde a fost inclusa Claudiu Jderu in locul lui Bogdan Iancu. Judecatoarea Claudia Jderu este cea care a condamnat-o pe Elena Udrea la 8 ani de inchisoare, pe care fostul ministru a blestemat-o intr-o interventie televizata.

Din aceasta lista merita mentionat ca Razvan Horatiu Radu este absolvent al Facultăţii de Drept, Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi (1997-2001), a absolvit cursurile Academiei Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (2004-2005), are un master în Relaţii Internaţionale la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti (2006) şi a absolvit cursul postuniversitar de Management al Resurselor Umane la Academia de Studii Economice, Bucureşti.

Este lector universitar al Facultăţii de Drept a Universităţii “Al. Ioan Cuza’’ din Iaşi, disciplinele Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. În perioada 2007-2015 a fost cadru didactic asociat al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Româno-Americane. Este magistrat de carieră şi a fost numit la 19 ianuarie 2013 Agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

De asemenea, Mihaela Tofan este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unde preda Dreptul afacerilor, Drept societar, Drept financiar european și Legislație fiscală