Joi va avea loc slujbă de Bobotează pe esplanada Catedralei Mitropolitane din Iaşi

boboteaza

La Catedrala Mitropolitană din Iași slujba de sfințire a apei (Agheazma mare) se va face în ziua de 6 ianuarie (joi), după Sfânta Liturghie, pe esplanada din fața intrării în locașul de cult, ca și în anii precedenţi. În jurul orei 11.00 va începe slujba oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Sfânta Liturghie din ziua prăznuirii Botezului Domnului (Boboteaza) va fi oficiată în trei locații diferite din incinta Ansamblului Mitropolitan, la altare diferite, cu începere de la ore diferite, astfel: în incintele „Eclesia” şi „Sinaxar” din Muzeul Mitropolitan, de la ora 6.00, respectiv ora 10.00, precum şi în Catedrala Mitropolitană, unde Sfânta Liturghie Arhierească va începe în jurul orei 9.00. Credincioșii care ajung la aceste slujbe vor fi îndrumați de aproximativ 40 de voluntari către aceste locații în care se va putea intra în număr limitat.

Cei care vor dori să ia Agheazmă mare de Bobotează vor trebui să se aşeze pe două rânduri organizate ca la hramul din ziua de 14 octombrie. Agheazma mare va fi oferită credincioșilor de către voluntarii care vor veghea la respectarea măsurilor luate, inclusiv de-a lungul rândului.
Conform prevederilor tipiconale, aceeași slujbă de sfințire a apei (Agheazma mare) se face și în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie.

Cu această agheazmă se merge apoi și se binecuvintează chiliile călugărești din incinta Ansamblului Mitropolitan. Parte din ea este pusă în recipiente și este oferită a doua zi (de Bobotează) oficialităților, reprezentanților presei, membrilor corului și altor categorii de persoane. (Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor).