Joe Biden, în mijlocul unei noi controverse. Documente clasificate din perioada mandatului de vicepreședinte, descoperite în biroul său privat

biden

Mai multe documente clasificate din perioada în care preşedintele Joe Biden era vicepreşedinte au fost descoperite toamna trecută într-un birou privat, a declarat pentru CNN o sursă care are cunoştinţă despre acest fapt. Arhivele Naţionale au sesizat Departamentul de Justiţie pentru investigaţii suplimentare.

Titularii de funcţii federale sunt obligaţi prin lege să renunţe la documentele oficiale şi la dosarele clasificate atunci când îşi încheie serviciul guvernamental, reaminteşte CNN.  Fostul preşedinte Donald Trump este în centrul unei investigaţii federale pentru fapte similare, după ce agenţii FBI au găsit anul trecut la reşedinţa sa privată din Mar-a-Lago, Florida, mii de documente oficiale, unele având parafa „clasificat” sau „secret”, din perioada în care Trump s-a aflat în funcţie la Casa Albă.

Avocaţii lui Joe Biden au găsit materialele guvernamentale în noiembrie 2022, în timp ce închideau un birou din Washington D.C., pe care Biden l-a folosit în cadrul relaţiei sale cu Universitatea din Pennsylvania, unde a fost profesor onorific din 2017 până în 2019, a precizat sursa CNN. Este vorba de circa 10 documente clasificate care au fost găsite în biroul lui Biden, a precizat sursa. Nu este clar la ce se referă documentele sau de ce au fost duse în biroul privat al lui Biden.

Biden a fost vicepreşedinte în cadrul administraţiei lui Barack Obama din 2009 până în 2017. Postul CBS News a relatat prima dată despre descoperirea acestor documente. Potrivit postului, procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland, i-a cerut procurorului general din Chicago să examineze documentele clasificate, care au fost predate Arhivelor Naţionale. Materialele clasificate includeau unele dosare ultrasecrete cu denumirea de „informaţii sensibile compartimentate”, prescurtată SCI, care este folosită pentru informaţii extrem de sensibile obţinute din surse ale spionajului, scrie CNN.

După descoperirea documentelor, avocaţii lui Biden au contactat imediat Administraţia Naţională a Arhivelor şi Înregistrărilor (NARA), care a început să cerceteze problema, a precizat sursa. Echipa lui Biden a cooperat cu NARA, care ulterior a ajuns să considere situaţia ca fiind o greşeală datorată lipsei unor măsuri de protejare adecvată a documentelor, a precizat sursa CNN.