Jens Stoltenberg: „NATO este gata să apere România și toate celelalte țări aliate”

jens stoltenberg1

Organizația nord-atlantică este pregătită să apere România și toate celelalte țări aliate, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință comună cu premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit acestuia, Rusia nu ar trebui să folosească pretexte false pentru a escalada războiul și mai mult, făcând referire la informațiile false propagate din ultima perioadă.

De asemenea, acesta a menționat că organizația nord-atlantică nu va fi împiedicată să sprijine Ucraina.

„NATO nu va fi intimidată sau împiedicată să ofere sprijin Ucrainei și să susțină dreptul la autodeterminare, atâta timp cât este nevoie. În fiecare săptămână, forțele ucrainene devin din ce în ce mai puternice și sunt mai bine echipate. În același timp, continuăm să ne consolidăm propria apărare. Vorbim despre o ranforsare a prezenței NATO de la Marea Neagră la Marea Baltică, avioane de luptă pentru a păstra cerurile Europei în siguranță și mii de trupe americane, belgiene, olandeze și franceze se află în România pentru a împiedica agresiunea”, a spus secretarul general al NATO.

Stoltenberg a precizat că mesajul transmis de NATO prin trimiterea de trupe în România este unul clar: „NATO este gata să apere România și toate celelalte țări aliate”.

Jens Stoltenberg a vorbit și despre situația din regiunea Mării Negre, de la începutul războiului, care este „de importanță vitală, strategică pentru NATO”.

„Războiul Rusiei a transformat părți din Marea Neagră în zone de război. Rachete transmise de pe navele de război ruse în Marea Neagră au lovit orașe ucrainene și timp de luni de zile forțele rusești au blocat porturi ucrainene provocând cea mai mare criză alimentară din ultimii ani. Îndemnăm Rusia să își reînnoiască acordul pe care Turcia l-a mediat și să se asigure că hrana ajunge la cei care au cea mai mare nevoie”, a mai spus Jens Stoltenberg.