Japonia pune presiune pe Rusia si revendica Insulele Kurile

insulele kurile

În urma escaladării tensiunilor globale cauzate de războiul Rusia-Ucraina, ministrul de externe al Japoniei Yoshimasa Hayashi, s-a referit astazi la Insulele Kurile ca parte integrantă a țării sale și nu a Rusiei. În timpul unei dezbateri în cadrul Parlamentului, el a numit regiunea drept teritoriile originale ale Japoniei. Afirmând că poziția Japoniei față de teritoriul îndelungat disputat rămâne neschimbată, ministrul a spus că insulele sunt „în primul rând japoneze”.

„Teritoriile nordice (Insulele Kurile) sunt teritorii la care se extinde suveranitatea țării noastre, sunt teritoriile noastre ancestrale. Nu există schimbări în poziția noastră în această chestiune”, a spus ministrul japonez.

Condamnând Rusia pentru ofensiva sa militară din Ucraina, Japonia și-a intensificat cererile asupra insulelor Kurile. Adresându-se Parlamentului, ministrul japonez a subliniat că ocupația Rusiei contrazice normelor internaționale, la fel ca și atacul în curs de desfășurare a armatei ruse asupra Ucrainei.