Japonia a început deversarea apei radioactive de la Fukushima în Oceanul Pacific
Deversarea în Oceanul Pacific a apelor pretratate de la centrala nucleară Fukushima Daiichi a început joi, în jurul orei 6:00 AM, ora României, a anunţat Tepco, operatorul centralei, într-un comunicat de presă.
Procesul este considerat sigur şi securizat de Japonia şi de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care supervizează operaţiunea şi care a dat undă verde în iulie. Dar este privit nefavorabil de organizaţiile de mediu, de pescarii japonezi şi în special de China.
Această primă deversare ar trebui să dureze aproximativ 17 zile şi să implice circa 7.800 de metri cubi de apă tritiată din centrală, a precizat Tepco. Grupul se aşteaptă la alte trei evacuări de acum până la sfârşitul lunii martie, pentru volume echivalente cu prima.
În total, Japonia intenţionează să deverseze în Oceanul Pacific peste 1,3 milioane de m3 de ape uzate stocate până acum pe amplasamentul centralei Fukushima Daiichi, provenind din apele de ploaie, apele subterane şi injecţiile necesare pentru răcirea miezurilor reactoarelor care au intrat în topire după tsunamiul din martie 2011 care a devastat coasta din nord-estul ţării.
Acest proces va fi făcut treptat – ar trebui să dureze până în anii 2050 – iar conţinutul de apă tritiată din evacuările zilnice în mare nu va depăşi 500 m3.
Apa a fost filtrată în prealabil pentru a elimina majoritatea substanţelor radioactive, cu excepţia tritiului, care nu este dăunător pentru mediu sau pentru sănătatea umană dacă concentraţia sa este foarte mică.