Jale in spitale, in plin sezon gripal!

foto_spital

Managerul Spitalului de Boli de Infectioase Iasi, Carmen Dorobat, a anuntat in cadrul jurnalului de stiri Tele M, ca in municipiu exista 25 de cazuri de gripa confirmate, cu 7 mai multe fata de saptamana trecuta. De asemenea, a crescut simtitor numarul virozelor respiratorii si a pneumoniilor.

Spitalele din Iasi au fost luate cu asalt de pacienti raciti. Pe fondul isteriei provocate de coronavirus, iesenii ajung la spital speriati de simptomele de gripa. Saptamana trecuta, peste 280 persoane au avut nevoie de internare. Si la Spitalul de Boli Infectioase s-a inmultit numarul bolnavilor.

Carmen Dorobat, manager Spitalul de Boli Infectioase Iasi: “Avem 25 de cazuri confirmate la Boli Infectioase la aceasta ora, pentru ca, daca ieri aveam 9 cazuri, astazi avem 19 confirmate prin teste de laborator si inca diferenta de 6 cazuri pana la 25 sunt incadrate in gripa clinic, adica oamenii aveau evident gripa, din punct de vedere clinic si atunci nu a mai fost nevoie sa facem analize de laborator. Intr-un astfel de context, fiind vorba despre o viroza respiratorie cum este gripa, care se transmite extrem de usor de la o persoana la alta, avand din punct de vedere al tabloului clinic caracteristica aceea ca pacientul are o stare generala extrem de afectata, cu dureri musculare, dureri oculare, dureri articulare, deosebit de accentuate care nu lasa pacientul respectiv sa se ridice din pat, nu are pofta de mancare, nu se poate alimenta, in aceste conditii spunem noi, diagnosticul se pune de la usa”.

Specialistii sustin ca batranii si copiii indeosebi trebuie examinati medical de urgenta, in cazul in care prezinta simptome de gripa.

Carmen Dorobat, manager Spitalul de Boli Infectioase Iasi: “Cand este vorba de extremele de varsta, cand este vorba de un copil, categoric trebuie sa fim atenti, in sensul ca, in momentul in care prezinta o astfel de simptomatologie cu febra 39-40 de grade, cu lipsa poftei de mancare, la copil foarte repede apar complicatii, ca si la varstnic de altfel, de asa am spus extremele de varsta. Ma refer in special la complicatii respiratorii si ale sistemului nervos central, categoric trebuie sa ajunga intr-un spital specializat si chiar intr-un compartiment de Terapie Intensiva“.

In judetul Iasi, din luna octombrie si pana in prezent 92.000 persoane au fost vaccinate antigripal. Jumatate dintre vaccinuri au fost facute de persoanele trecute de 65 ani. De asemenea, 35000 vaccinuri au beneficiat persoanele cu boli cronice. Pana acum, in judetul Iasi s-au repartizat 94.000 doze.