Ivermectina, cel mai controversat medicament din pandemie

PTc4MCZoPTQ0MCZoYXNoPTVmZTkzMGUyOTI2MjE1NTlmNmFmM2M3YWJkNmI1NWFm.thumb

Farmaciile veterinare din Iasi au primit in ultima perioada zeci de solicitari din partea oamenilor pentru Ivermectina, un antiparazitar folosit doar pentru tratarea animalelor. Mediatizarea cazului artistului Mihai Budeanu, care s-a tratat de Covid cu acest medicament a provocat un val de reactii contradictorii despre acest produs dedicat animalelor. Medicii veterinari nu incurajeaza folosirea medicamentului si avertizeaza ca este extrem de toxic pentru organismul uman.

Artistul Mihai Budeanu de la trupa 3 Sud Est a fost in stare critica dupa ce s-a infectat cu coronavirus. Acesta sustine ca a ajuns la terapie intensiva iar medicii i-au dat doar 5 la suta sanse de supravietuire desi urmase tot protocolul folosit in Romania pentru Covid. Cantaretul crede ca ivermectina i-a salvat viata desi medicamentul este in studii clinice. De cateva zile, medicii veterinari din Iasi primesc zilnic cereri de la persoane doritoare sa achizioneze Ivermectina. Medicamentul nu se elibereaza insa fara prescriptie medicala, se administreaza exclusiv pentru animale si nu este destinat consumului uman.

Ioan Ancuta, medic veterinar

Cu totii stim, ma refer la medicii veterinari din breasla ca acesta este un antiparazitar intern extern. Este foarte cunoscut in lumea medicala mai ales pentru cei care folosesc produsul acesta la curte, ma refer la medicii de circumscriptie. Este un antiparazitar puternic. Lumea trebuie sa stie ca este un produs toxic pentru oameni. Nu este inca omolgat in Romania sunt studii avansate in America. Noi trebuie sa cunoastem faptul ca un produs antiparazitar de uz veterinar, nu cred la momentul acesta ca poate sa faca fata rigorilor acestui virus, acestei pandemii.

Va recomand sa mergeti sa tineti legatura cu medicul de familie, cu un medic epidemiolog daca este cazul, un specialist, dar mai apoi sa va vaccinati caci vaccinarea este cea mai importanta imuzinarea. Prin vaccin ne imunizam cu totii.

Medicul a mai precizat ca poate fi toxic daca este luat in doze mari, dar este sigur pentru adiministrare la animale. Utilizarea acestui medicament de catre oameni, poate provoca probleme grave. Cei care vor acest medicament pleaca suparati din cabinetele medicilor veterinari, pentru ca nu reusesc sa isi cumpere Ivermectina.

Ioan Ancuta, medic veterinar

”Se stiu ce reactii adverse da acest produs. Dureri abdominale, greata, apatie. Fiind un produs antihelmintic, cred ca poate fi si o afectare renala si hepatica. Dragilor, va recomand sa nu luati acest produs, chiar daca in media se vorbeste foarte mult ca este un produs care wow face fata acestui virus, SARS-CoV2. Nu, nu recomand. 01:49

Se supara, ii inteleg, eu cred ca este o frustrare la nivel national. Lumea se supara. Exista o panica creata cred ca si de media si de planul medical, adica ar trebui lumea sa iasa in fata sa spuna ca acest produs este toxic. In Romania nu exista studii avansate, nu este un produs omologat de Agentia Medicamentului. Oamenii cauta solutii, iar eu cred ca nu este solutia de baza a acestuia.

In SUA, la inceputul lunii decembrie au fost publicate o serie de studii care argumenteaza ca Ivermectina, luata la inceputul infectiei cu SARS-CoV2 reduce sansele pentru crearea unei forme severe. Specialistii spun insa ca, acesta nu este un medicament aprobat pentru prevenirea sau tratarea Covid 19.