Italienii se pregatesc de gripa australiana. Varful sezonului va fi la inceputul anului 2023

gripa

Giovanni Rezza, directorul departamentului de prevenire din cadrul Ministerului Sanatatii din Italia avertizeaza ca locuitorii din Peninsula trebuie sa reinvete sa gestioneze gripa, intrucat se anunta un sezon cu intensitate ridicata.

„Avem de-a face cu virusi bizari, care nu au mai circulat de doi ani. Epidemia cu care ne confruntam este australiana. Vaccinul este prioritate pentru batrani si persoanele fragile”, a spus Giovanni Rezza, pentru Corriere Della Sera.

Potrivit rețelei de supraveghere Influnet, în săptămâna 21-28 noiembrie, incidența sindroamelor asemănătoare gripei, cauzate de un amestec de virusuri respiratorii, a crescut de la 9,5 cazuri la mia de locuitori la 12,9. Peste 2,5 milioane italieni au contractat infecția de la începutul sezonului.

La vârsta sub 5 ani s-a înregistrat o creștere la 40,8 cazuri la mie, comparativ cu 29,6 în săptămâna precedentă. „Cei mici, mai ales de la 0 la 2 ani, practic nu s-au confruntat niciodată cu acești virusi pentru că au petrecut ultimele două ierni acasă sau cu școlile închise. Sunt foarte expuși”, a completat Rezza.

Potrivit acestuia simptomele durează în medie 5 zile si constau in febră foarte mare, dureri osoase, dureri în gât, secreții nazale, pierderea poftei de mâncare. Tratamentele ar trebui sa fie cele clasice: antipiretice pentru a scădea temperatura, multe lichide, odihna și evitarea consumului de antibiotice, cu excepția cazului în care medicii constata suspiciunea unei complicații bacteriene. 

„Tulpina A H3 N2, identificată în Australia, ar trebui să prevaleze asupra celorlalte. Dacă da, ar trebui să o numim epidemie australiană, având în vedere că în fiecare an redenumim valurile în funcție de țara în care a avut loc prima izolare”, a mai spus specialistul italian.