Italia pregătește un nou pachet de armament pentru Ucraina

Guvernul italian pregătește un nou pachet de armament pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană, a declarat marți un oficial al coaliției de guvernare, potrivit Reuters.

Națiunile occidentale au livrat mai multe echipamente de apărare antiaeriană Ucrainei de când președintele Volodimir Zelenski a cerut luna trecută ajutorul liderilor Grupului celor șapte națiuni (G7) pentru a opri „ploaia” de rachete rusești asupra orașelor ucrainene.

Oficialul italian al coaliției, care a acceptat să vorbească sub protecția anonimatului, a declarat că Roma este pregătită să furnizeze Ucrainei o varietate de sisteme de apărare aeriană, inclusiv SAMP/T franco-italian cu rază medie de acțiune și Aspide italian, precum și rachete portabile Stinger.

Cu toate acestea, rămâne neclar câte dintre acestea ar putea oferi sau când ar putea fi livrate, a spus oficialul.

Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a vorbit luni la telefon cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și s-a angajat să sprijine Ucraina împotriva invaziei Rusiei „atâta timp cât va fi necesar”, se arată într-un comunicat.

Italia a aprobat prima livrare de arme către Kiev la sfârșitul lunii februarie, sub guvernul de uniune națională al lui Mario Draghi. Noul guvern de coaliție de dreapta al Giorgiei Meloni, recent instalat, pregătește o a șasea rundă de livrări.

Meloni este o susținătoare fermă a Ucrainei, în ciuda ambivalenței aliaților ei de coaliție, Matteo Salvini și Silvio Berlusconi, care au amândoi legături strânse din punct de vedere istoric cu președintele rus Vladimir Putin.

Roma nu a dezvăluit niciodată detalii despre armele pe care le-a trimis Kievului de la invazia rusă, dar mass-media italiană și ucraineană au declarat că transporturile anterioare au inclus sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS), obuziere Pzh2000 și vehicule blindate.

Luni, Kievul a declarat că a primit prima livrare de sisteme de apărare antiaeriană NASAMS din Statele Unite. Președintele francez Emmanuel Macron s-a angajat, de asemenea, săptămâna trecută, să consolideze apărarea antiaeriană a Kievului.