Italia nu va mai administra vaccinuri AstraZeneca persoanelor sub 60 de ani

MALLORCA/SPAIN- November 21 2020: AstraZeneca research Coronavirus (Covid 19) vaccine. Row of vaccine bottles with blurred AstraZeneca company logo on

Italia nu va mai administra vaccinul Oxford/Astra Zeneca persoanelor sub 60 de ani, iar cei care au primit deja prima doză vor fi imunizaţi cu un alt vaccin (mRNA) pentru completarea ciclului.

Schimbarea vine după ce, în aprilie, Agenţia Europeană a Medicamentului a descoperit că există o legătură între vaccin şi cheagurile de sânge apărute (în cazuri rare), însă a subliniat că beneficiile serului sunt mai mari decât riscurile.

După cercetările făcute în Marea Britanie, s-a descoperit că probabilitatea apariției i cheagurilor de sânge este de de 1 la 250.000 de persoane sau 0,0004 la sută.

„Situaţia epidemiologică schimbată a dus la reevaluarea ratei riscuri-beneficii pentru grupele de vârstă în cazul cărora există un risc mai mic să dezvolte forme severe de covid-19”, a anunţat Comitetul Tehnic şi Ştiinţific al guvernului italian.

Astfel, Ministerul italian al Sănătăţii a anunţat că vaccinul AstraZeneca le va fi administrat „doar persoanelor care au cel puţin 60 de ani”.