IT-știi din Iași au cele mai mari salarii

it

Angajatii din domeniul IT au ridicat media salariilor la nivelul judetului Iasi. Conform statisticilor oficiale, 20.000 de persoane lucreaza in acest domeniu, care beneficiaza si de anumite facilitati fiscale. Cresteri salariale au mai fost inregistrate si in cazul angajatilor din sectoarele Servicii, Agricultura si Piscicultura.

Iasul are peste 237.000 de angajati. Cei mai multi dintre ei lucreaza in sectorul Servicii, un procent de 72% doar 26% in Industrie si Constructii si 2% in Agricultura. Cand vorbim despre salarii, la castigul mediul net in luna iunie, Iasul este pe locul sase la nivel national, sub 4.000 de lei pe luna.

Salariile au crescut și ele în ultima perioadă. Puterea de cumpărare a salariior este afectată de inflație. Dacă vom calcula indicele salariului real care e un raport între salariul net și indicele prețului de cumpărare vom vedea că puterea de cumpărare a salariului a scăzut în luna iunie a acestui an comparativ cu anul precedent cu 1,5 %”, a spus Ciprian Iftimoaie, director adjunct DJS Iași.

Judeţul Neamţ se află pe primul loc în privinta salariilor din sectorul Agricol, Silvicultură, Piscicultură. Dacă media pe ţară în aceste sector este de 3.252 de lei, angajaţii din Neamţ sunt plătiţi cu 4.016 lei, cei din Iaşi cu 3.706 lei iar cei din Vaslui cu 3.475 lei.

Sunt creșteri semnificative în domeniul silviculturii și pisciculturii. Aici salariile au crescut cu 39% în luna iunie a acestui an față de luna similară a anului 2021 iar explicația stă în faptul că în luna iunie a acestui an a fost adoptată o prevedere legislativă Legea 135/2022 care acordă facilități angajaților din domeniul agriculturii, silviculturii și pescuitului similar cu cele acordate salariaților din construcții”, a mai spus Ciprian Iftimoaie, director adjunct DJS Iași.

La polul opus, angajații din IT o duc foarte bine, dacă este să ne luăm după cifrele oficiale. Un tânăr aflat la început de carieră câștigă o mie de euro net, pe lună, iar dacă vorbim despre un senior manager, salariul poate ajunge și la 30.000 de euro pe lună.

Și în industria IT au scutire de la impozitul pe venit doar acei angajați care lucrează în domeniul programării, care lucrează în software. Au licență studii superioare beneficiază de aceste facilități. La nivel național sunt 104.000 de angajați din 200.000 si ceva de mii”, se arată in studii.