IT-iști din toată lumea se adună în aprilie la Iași, pentru a 4-a mare adunare a evangheliștilor din IT

Pe 19 și 20 aprilie 2019, peste 400 de IT-iști din toată lumea își dau întâlnire la cea de-a 4-a ediție DevExperience, Conferința Internațională Absolut Normală de IT din Iași, organizată de specialiștii în HR din sectorul IT&C de la IT’s Wise.

În fiecare an, evenimentul aduce un nou concept creativ. Dacă anul trecut conceptul a planat în jurul lui Elon Musk și a primei mașini în spațiu, iar organizatorii au trimis moldoveni în spațiu cu Dacia 1310, anul acesta atenția este îndreptată spre prima venire a Papei la Iași. De ce? Pentru că este un eveniment important pentru oraș, la fel cum este și DevExperience și pentru că pasiunea oamenilor din IT este atât de mare pentru ceea ce fac, încât e dusă cu ușurință la rangul de religie. Așa că anul acesta organizatorii au optat pentru „A patra mare adunare a evangheliștilor în IT, înainte de prima venire a Papei la Iași” și au înfățișat un IT-ist în fața laptopului, care poartă pe cap o mitră și bea dintr-o ceașcă de cafea în formă de pocal.

Pe lângă conceptele diferite pentru fiecare ediție, conceptul de „Conferință Internațională Absolut Normală” rămâne valabil an de an, pentru că organizatorii și participanții sunt de părere că e absolut firesc ca în Iași să se întâmple astfel de evenimente de amploare.

Tot legat de conceptul de anul acesta, organizatorii au mai pregătit o serie de activări:

 • „Reduceri ecleziastice” la biletele de la conferință, pentru cei care au nume de familie cu titulaturi bisericești. De exemplu: 50% – Popa; 25% – Dascălu; 10% – Călugăru;
 • „Pelerinaj” în cele mai faine locuri din Iași în care oamenii din IT își petrec timpul liber.
 • Organizatorii au pregătit în puburile și cafenelele partenere quiz-uri pe subiecte din IT și premii pentru cei care găsesc răspunsurile corecte: câte o băutură (cafea sau bere) cu nume bisericesc și o reducere de 20% pentru conferință.

Și studenții la Informatică sunt puși din nou în valoare și li se dă șansa, ca în fiecare an de DevExperience, să fie mai aproape de industria în care vor lucra și să cunoască față în față oamenii de IT mid și senior pe care îi urmăresc. Asociația Studenților Informaticieni Ieșeni este din nou Community Partner la eveniment, implicându-se cu o echipă întreagă de voluntari dornici să se afirme și să crească. Totodată, studenții interesați de IT care vor să participe la conferință se pot înscrie online folosind codul DevStud50, cu care primesc 50% reducere.

Nu lipsesc nici tombolele săptămânale, prin care oamenii pot câștiga o invitație la conferință și despre care pot afla mai multe informații pe blogul DevExperience. Tot pe blogul evenimentului, pot citi și interviuri cu speakerii ediției, dar și interviuri cu reprezentanții sponsorilor Diamond de anul acesta, care explică motivele și importanța participării la DevExperience, precum și trendurile din industria IT. Din ce în ce mai multe companii de IT locale și internaționale se alătură evenimentului DevExperience, iar anul acesta organizatorii i-au adus de la București și pe cei de la UiPath, primul unicorn românesc.

Programul DevExperience 2019

 • Conferința: 2 keynotes | 13 speakeri | 3 trackuri:

DevOps, Arhitectură și, pentru prima dată, Securitate

 • 20 aprilie, Clădirea Centrisworkshopuri susținute de speakerii internaționali:
 • Production-Ready Serverless- Yan Cui;
 • Practical Messaging – Ian Cooper;
 • Continuous Delivery With Jenkins X, K- Viktor Farcic.
 • 20 aprilie, Hotel InternaționalFree Community Events hands-on experience susținute de traineri de la companiile partenere
 • Web testing using the Screenplay pattern: Enciu Stoica, Academia Prietenoasă de IT
 • Functional Programming with Scala: Octav Zaharia, Academia Prietenoasă de IT
 • Lambdas and streams – a survival guide: Daniel Gheorghian, Cristi Macoviciuc, Academia Prietenoasă de IT
 • Building Architectures that Deliver: Tudor Teodoru, Florin Bizga
 • Rapid game prototyping with VanillaJS: Alexandru Perietanu,
 • Breaking the monolith: Emilian Losneanu
 • „Când am început DevExperience, acum patru ani, am pornit la drum cu visuri mari, cu multă determinare și, cel mai important, cu oamenii potriviți. În fiecare an, ni s-au alăturat alți și alți oameni, sponsori și prieteni, cu care am reușit împreună să facem din DevExperience acel eveniment de calitate de care comunitatea IT din Iași are nevoie. Fiecare ediție reușită și fiecare feedback pozitiv ne motivează să continuăm, pentru că știm ce putem face pentru Iași și pentru comunitatea locală de IT”, declară Iuliana Anton și Liviu Costea, organizatorii DevExperience.