ISU și arhitecții ieșeni s-au așezat la aceeași masă: procesul de avizare a proiectelor se digitalizează

izolatii-termice-cladiri

Filiala ieșeană a Ordinului Arhitecților din România (OAR) a organizat o masă rotundă alături de departamentul de Avizare și Autorizare din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mihail Sturdza” al județului Iași. Prinicipala noutate: digitalizarea întregului proces de avizare autorizare, simplificarea procedurilor și responsabilizarea arhitecților și a verificatorilor.

OAR Iași arată că discuțiile, care au avut loc miercuri, s-au axat pe probleme comune ale arhitecților, noutăți legislative, precum și pe modificările normativelor specifice, dar și discuții libere între arhitecți și reprezentanții ISU despre problemele comune, soluții și propuneri utile. OAR a remarcat că la întâlnire au participat toți reprezentanții ISU care sunt responsabili cu avizarea sau autorizarea proiectelor.

„Cei peste 30 de arhitecți prezenți au fost interesați de digitalizarea procesului de avizare, de introducerea unor prevederi actualizate privind noi materiale și tehnologii, dar și interpretarea unor prevederi ale normativelor în vigoare. Discuțiile au fost foarte bine coordonate, toată lumea apreciind atmosfera colegială, așa cum au spus și organizatorii, arhitecții și cei ce avizează și autorizează lucrările fiind de fapt o echipă ce ar trebui să colaboreze pentru a face construcțiile mai sigure. La final toată lumea prezentă a apreciat că există o bună cunoaștere din partea inspectorilor ISU a problematicilor reale și o disponibilitate reală pentru schimbul de idei între toți cei implicați”, spune OAR Iași în comunicat.

Potrivit reprezentanților organizației profesionale, principala noutate este direcția de digitalizare a întregului proces de avizare autorizare, simplificarea procedurilor și responsabilizarea arhitecților și a verificatorilor, ceea ce va duce la o creștere a importanței alegerii de către beneficiari, conform apix, a echipelor de proiectanți cu experiență și bună cunoaștere a reglementărilor.