Istoricul Sorin Iftimi, cetăţean de onoare post-mortem

Consiliul Local a aprobat post-mortem acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași istoricului Sorin Iftimi. Votul a fost acordat în ședința Consiliului Local de ieri.

„Această distincţie vine să răsplătească talentul extraordinar ṣi inegalabil al istoricului Sorin Iftimi, munca desăvârșită în cele mai mici detalii, personalitatea profundă, pasiunea pentru istorie ṣi iubirea nesfârșită pentru Iaşi”, se arată în proiectul de hotărâre aprobat de consilierii locali.

Mihai Chirica- primar Municipiul Iasi

„S-a propus și s-a și aprobat acordarea titlului de cetățean de onoare post-mortem pentru regretatul istoric Sorin Ifimi. Un om de carte, un om de școală, un om care a scris și a facut multe lucruri utile pentru municipiul nostru, din perspectiva de istoric în special, om cu care am colaborat foarte bine. A fost un specialist în domeniul istorie în municipiului Iasi, cu care am reușit să publicăm mai multe lucrări. O persoană foarte volubilă, deschisă colaborărilor științifice și un permanent apropiat al mediului academic ieșean.”, a declarat primarul Iașului Mihai Chirica.

Personalitate remarcabilă a vieții culturale și academice ieșene, Sorin Iftimi s-a născut la data de 27 septembrie 1965, în Mileanca (Botoșani). În anul 1993 a absolvit Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, devenind doctor în istorie zece ani mai târziu. Între anii 1995 – 1999 și 2008 – 2021 a fost muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie a Moldovei la Complexului Muzeal Național „Moldova”.

Între anii 2000 – 2008 a fost cercetător la Centrul de Istorie și Civilizație Europeană din cadrul Filialei Iași a Academiei Române, iar în anul 2015 a devenit de expert în bunuri arheologice şi istorico-documentare/memorialistică. A fost membru în Comisia de Genealogie, Heraldică și Sigilografie a Academiei Române, membru fondator al Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”, membru fondator al Societății de Genealogie și Heraldică „Paul Gore” din Republica Moldova, membru fondator al Societății Românești de Vexilologie etc.

Munca sa de cercetare istorică și muzeografică a fost valorificată prin numeroase publicații. Principala preocupare a fost istoria Iașului, având numeroase studii pe această temă. Printre cele mai importante opere ale sale se numără „Orașul laşi.

Memoria monumentelor” (2014), „Vechile blazoane vorbesc. Obiecte armoriate din colecții ieșene” (2014), „Strada Ștefan cel Mare. Memoria monumentelor” (2016) și „Alexandru Ioan Cuza – 200 de ani de la naştere” (2020).A fost și un important heraldist, sigilograf și vexilolog, fiind autor de studii referitoare la steme, blazoane, peceți, sigilii boierești, drapele, uniforme, decorații, steme eclesiastice, pietre tombale etc.

Opera sa de investigație și analiză istorică a însumat câteva zeci de steme pentru județele, orașele și comunele din Moldova. Redutabil istoric de artă, a fost implicat și în publicistica de specialitate, făcând parte din colectivul redacțional al mai multor reviste de istorie.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!