Istoria reinviata cu ocazia Zilelor Cetatii Neamt

Consiliul Județean Neamț și Primăria Târgu-Neamț pregătesc o nouă ediție a 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 „𝐙𝐢𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐂𝐞𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐍𝐞𝐚𝐦𝐭̦“ – 𝐏𝐚𝐱 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫 𝐔𝐫𝐛𝐞𝐬, în zilele de 29 și 30 iunie 2024.

Pe stadionul din Targu Neamt se vor instala taberele cavalerești: Străjerii Cetății Neamțu’, Garda Curții Domnești, Asociația Culturală Istoria Interactivă Petrodava, Ignis Vultus, Asociația Dacomed, Straja Cetății Suceava, Asociația „Portret Istoric“.

Tot acolo se vor desfășura ateliere de tir cu arcul pentru micii arcași ai Cetății, activități cu tematică medievală, va avea loc o expoziție medievală cu tunuri, halebarde, săbii, spade, archebuze, coifuri, scuturi, cămăși de zale, arcuri și tolbe cu săgeți, monetărie și se va realiza pictură pe față în stil medieval. Deschiderea Târgului de meșteșuguri, produse și obiecte tradiționale va avea loc sâmbătă, 29 iunie, la prânz. Tot atunci se va deschide și o expoziție de produse locale din Ținutul Zimbrului.

Asemeni edițiilor anterioare, la ora 18:00 se va da semnalul de adunare pentru 𝐏𝐚𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐂𝐞𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫, 𝐚 𝐎𝐫𝐝𝐢𝐧𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐂𝐚𝐯𝐚𝐥𝐞𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐬̦𝐢 𝐚 𝐜𝐨𝐬𝐭𝐮𝐦𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐞𝐯𝐚𝐥𝐞, la sediul Primăriei Târgu-Neamț. O jumătate de oră mai târziu, de la 18:30, va începe parada alături de toată suflarea festivalului, cu steaguri, trăsură, pe traseul Primărie – Stadion, urmând ca la 19:00 să se anunțe deschiderea oficială a evenimentului. Publicul se va bucura de un concert al 𝐂𝐨𝐫𝐚𝐥𝐞𝐢 𝐁𝐚𝐬𝐢𝐥 𝐀𝐧𝐚𝐬𝐭𝐚𝐬𝐞𝐬𝐜𝐮, iar la lăsarea întunericului, la 21.30, este programat un spectacol cu foc, urmat de retragerea în tabere.

În curtea exterioară a Cetății Neamț se vor instala tabere medievale, iar în Amfiteatrul din Târgu-Neamț va avea loc, de la ora 20.00, un recital susținut de 𝐎𝐯𝐢𝐝𝐢𝐮 𝐋𝐢𝐩𝐚𝐧 𝐓̦𝐚̆𝐧𝐝𝐚̆𝐫𝐢𝐜𝐚̆, 𝐒𝐭𝐞𝐥𝐮 𝐄𝐧𝐚𝐜𝐡𝐞, 𝐃𝐢𝐚𝐧𝐚 𝐁𝐮𝐜𝐬̦𝐚 𝐬̦𝐢 𝐅𝐚𝐧𝐟𝐚𝐫𝐚 𝟏𝟎 𝐏𝐫𝐚̆𝐣𝐢𝐧𝐢.

Duminică, la ora 8:00, în Paraclisul Cetății Neamț, se va oficia Sfânta Liturghie, iar în curtea exterioară, de la ora 15.00 va avea loc reconstituirea istorică ”Sobieski și românii”. Pe Stadion, pe parcursul întregii zile va putea fi vizitat târgul de meșteșuguri.

A doua zi de festival se va încheia cu recitalul trupei 𝐙𝐝𝐨𝐛 𝐬̦𝐢 𝐙𝐝𝐮𝐛, susținut în Amfiteatru, de la ora 20.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *