Istoria francezului care și-a găsit fericirea într-un sat din Moldova. „Aici am găsit libertatea și adevăratele bogății”

fred

Acum cinci ani, Fred, a decis să lase totul în Franța și să se stabilească cu traiul în Moldova. Francezul de 33 de ani a cumpărat o casă în satul Horodiște, raionul Rezina, după cum îi place să spună „la prețul unui iPhone de mâna a doua”. Scopul tânărului este să se detașeze de sistemul de consumerism, iar în acest sens Fred spune că „Moldova este un paradis extrem de subestimat”.

Fred a cumpărat o casă în satul Horodiște acum patru ani, pentru o sumă modestă de 500 de euro. După spusele francezului, când a procurat casa, aceasta era într-o stare deplorabilă, dar a renovat-o și a transformat-o într-un colțișor de paradis.

„Îmi doresc să trăiesc simțind toate anotimpurile, într-o manieră mai autonomă, mai aproape de natură, mai aproape de «adevăratele bogății». Aici am câștigat în materie de calitate a vieții, în liberate și dezvoltare personală, sacrificând în schimb doar un confort materialist care, într-un final, este total inutil”, spune Fred.

Acesta are o grădină, o livadă, câteva animale, își face propriul vin și chiar propriul cașcaval. Fred are acum în curte doar gâște, dar vrea să mai crească găini și rațe.

Fred, împreună cu un cuplu de prieteni, a deschis o întreprindere de cașcaval în satul Horodiște

„Noi cumpărăm laptele de la localnici, pentru că ei toți au o vacă sau câteva capre. Apoi transformăm laptele în cașcaval francez. Produsul îl vindem ulterior în Capitală. Noi remunerăm în jur de 15 persoane, iar unor oameni care nu aveau resurse financiare suficiente le-am cumpărat vaci, pentru ca ulterior să le cumpărăm laptele”, povestește francezul.

Despre alegerea sa de a rămâne în Moldova

„Am cutreierat Franța pentru a descoperi alte «utopii». Am găsit acolo proiecte interesante și locuri minunate, dar asta se întâmpla după prima mea trecere prin Moldova și aveam deja această ușoară frustrare că în Franța e mult mai complicat să te descurci într-o localitate rurală, acea iscusință a țăranilor francezi s-a pierdut în timp deja cu o generație-două în urmă, trebuie să începi de la zero. Iar viața scumpă din Franța, cu terenuri la prețuri exagerate, nu-ți poate permite un astfel de trai, plus la toate nu se face nimic pentru a încuraja oamenii care vor să trăiască înconjurați de natură.

Îmi este greu să nu compar aceste țări, pentru că aici poți să restaurezi o casă fără a lua un credit, să ai o grădină, animale, să-ți poți face propriul vin și să trăiești din afacerea cu cașcaval. Am îndoieli că toate acestea ar putea fi posibile în Franța”, spune Fred.

Acesta afirmă că are încă multe proiecte pe care dorește să le implementeze, iar scopul lui fiind detașarea de sistemul de consumerism, să fie complet autonom și să poată consuma 100 % propriile produse. Și după cum spune chiar el: „pentru asta Moldova este un paradis extrem de subestimat”.

„De fapt, sunt aproape convins că ceea ce fac nu este pentru a reduce din impactul personal asupra mediului, dar eu fac asta pentru că mă distrez, mă amuz cu adevărat. De când am venit în Moldova, am câștigat în calitatea vieții și în libertate. Are mult sens ceea ce fac acum”, spune francezul.

Pe final, Fred a remarcat: „E atât de împlinitor să mă trezesc dimineața pentru a face ceva nu pentru un salariu care îmi va permite să-mi umplu frigiderul și să-mi plătesc chiria, dar să fac ceea ce rezonează cu valorile și convingerile mele”.

Sursa text: diez.md