Istoria evreilor și a Holocaustului devine disciplină separată și obligatorie în licee din 2023

USHMM-evrei-arestati-pe-strada-IC-Bratianu

foto: Muzeul Holocaustului Washington

Propunerea legislativă privind implementarea Istoriei evreilor și Holocaustului ca materie de liceu separată și obligatorie a fost adoptată definitiv de către Senat, astăzi, și va merge către promulgare.

Noua materie va fi introdusă în programă începând cu anul 2023.

Reprezentantul special al Guvernului României pentru Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, deputatul PNL Alexandru Muraru, a salutat adoptarea legii de către parlament și a explicat importanța ei, într-o declarație remisă G4Media.

„România face un pas extrem de important în această direcție, a asumării responsabilității propriului trecut și a educației civice cu privire la Holocaust și la promovarea memoriei. Instituțiile continuă să facă progrese. Disciplina obligatorie implementată în sistemul educațional românesc are toate șansele să creeze o conștiință civică cu generații tineri care asumă propriul trecut, propria istorie, responsabilitatea statului român prin dezvoltarea și implicarea instituțională în proiectul genocidal al Holocaustului, drama comunității evreiești, aportul acestei minorități la dezvoltarea României. Este o inițiativă pe care am susținut-o atât în Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, unde am prevăzut demersuri în sensul intensificării educației elevilor pentru ca aceștia să afle despre cauzele și consecințele dramatice ale urii sociale transformate în politică de stat, cât și în Parlament. România are nevoie de acțiuni concrete pentru ca elevii de liceu, viitorii cetățeni cu drept de vot, să cunoască adevărul factual în privința suportului sau a crimelor comise de instituțiile militare, guvernamentale și administrative din anii 40 și de regimul antonescian împotriva populației evreiești și rome. Tendințele extremiste din societate pot fi estompate printr-un sistem de învățământ care produce absolvenți ce cunosc la nivel informațional și au interiorizat la nivel moral și etic deciziile criminale luate de administrațiile românești în perioada 1937-1944 împotriva cetățenilor de etnie evreiască și romă.”, a declarat Alexandru Muraru.

Este prima modificare a programei de Istorie pentru liceu ultimul deceniu.

„În actualele manuale de clasa a XII-a, cu câteva excepții, robia romilor și Holocaustul sunt, cel mai des, menționate superficial, fără a se insista asupra contextului sau fără a puncta date esențiale în privința politicilor statale întreprinse pentru discriminarea și exterminarea propriilor cetățeni de etnie evreiască sau romă. Totodată, susținerea proiectului de lege de către Executiv este în concordanță cu angajamentele pe care România le-a luat în ultimii ani, reiterate și consolidate la forumul Internațional de la Malmo din acest an, prin participarea președintelui Klaus Iohannis. Astfel, România s-a angajat, în continuare, să promoveze educația, cercetarea și amintirea Holocaustului la nivel internațional și pentru a dezvolta instrumente internaționale pentru lupta împotriva antisemitismului. În mod specific, România a subliniat la Malmo că va revizui, actualiza și consolida educația asupra Holocaustului a elevilor români, dar și a programelor de formare pentru profesorii, profesorii și instructorii care predau discipline legate de Holocaust. Autoritățile statului român au luat deja până acum, în ultimii ani, o serie de măsuri importante menită să contribuie la promovarea memoriei Holocaustului și la prevenirea și combaterea antisemitismului. Aceste măsuri se referă la adoptarea unui cadru legislativ pentru combaterea antisemitismului, negării și distorsionării Holocaustului, utilizarea memorializării pentru predarea istoriei Holocaustului în România, introducerea unor programe școlare menite să stimuleze toleranța și să prezinte elevilor români istoria Holocaustului, dezvoltarea unei rețele naționale pentru prevenirea atrocităților, adoptarea unor strategii naționale pentru comunitatea romă, utilizarea unor mecanisme administrative și juridice pentru combaterea discriminării în România, precum și prin implicarea în inițiativele internaționale menite să combată antisemitismul, negarea și distorsionarea Holocaustului, prevenirea și combaterea terorismului.” a spus Alexandru Muraru.

Ambasadorul Statului Israel la București, David Șaranga, a apreciat hotărârea Senatului.

„Este o zi istorică. O zi care încununează eforturile României de a-și confrunta trecutul cu onestitate, dar mai ales de a promova educația despre Holocaust. Fără a învăța din tragediile istoriei nu putem spera la un viitor mai bun. În numele poporului israelian și al Statului Israel unde supraviețuitori ai acestor orori și-au găsit liniștea, doresc să mulțumesc inițiatorilor acestei propuneri legislative: Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Ovidiu Ganț, Varujan Pambuccian, Silviu Vexler, Sorin Cîmpeanu și Anca Dragu. Mulțumiri domnului Alexandru Muraru și Guvernului României pentru eforturile de a promova acestă propunere și tuturor Membrilor Parlamentului care au votat pentru adoptarea sa. Împreună, s-a scris o nouă pagină de istorie.” a declarat ambasadorul Șaranga.

Propunerea legislativă a fost inițiată de 7 deputați și senatori aparținând tuturor grupurilor parlamentare cu excepția AUR, a fost introdusă în Camera Deputaților pe 18 octombrie și adoptată definitiv în mai puțin de o lună.

În baza de date cu numele victimelor Holocaustului din România, înființată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, sunt înregistrate 35.000 persoane.