Israelul anunta ca are propriile interese si nu va furniza arme Ucrainei

ministru israel

Israelul s-a oferit să ajute Ucraina să dezvolte un sistem de avertizare timpurie, dar nu va furniza sisteme de arme, a declarat miercuri ministrul Apărării Benny Gantz.

„Politica noastră față de Ucraina nu se va schimba – vom continua să sprijinim și să fim alături de Occident, nu vom oferi sisteme de arme. Le-am cerut ucrainenilor să împărtășească informații cu privire la nevoile lor și ne-am oferit să ajutăm la dezvoltarea unei sistem de avertizare timpurie care salvează vieți”, a spus ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz.

Gantz a făcut aceste comentarii într-un briefing adresat ambasadorilor statelor membre ale UE în Israel. Ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba a declarat marți că, Ucraina va cere Israelului sisteme de apărare aeriană. O scrisoare către Ministerul de Externe al Israelului a precizat că Kievul este interesat de sistemele Iron Beam, Barak-8, Patriot, Iron Dome, David’s Sling sau Arrow Interceptor și sprijin în pregătirea operatorilor ucraineni.

„Dacă politica Israelului este într-adevăr de a contracara în mod constant acțiunile distructive ale Iranului , atunci este timpul ca Israelul să se alăture deschis cu Ucraina”, a spus Kuleba.

Israelul a refuzat să ofere Ucrainei orice platformă militară din cauza temerilor că ar putea afecta negativ mecanismul pe care Israelul și Rusia îl au în Siria, care este conceput pentru a evita conflictul.

„Israelul sprijină și este alături de Ucraina, NATO și Occidentul”, a spus Gantz. „Acesta este ceva ce am spus în trecut și repetăm ​​astăzi. Israelul are o politică de sprijinire a Ucrainei prin ajutorul umanitar și livrarea de echipamente defensive salvatoare. Intenționez să revizuiesc și să aprob un pachet suplimentar, așa cum le-am livrat în trecut.”

Vorbind mai târziu la Institutul pentru Studii de Securitate Națională, Gantz a spus că Israelul verifică la două săptămâni ce ar putea oferi Ucrainei.

„Avem propriile noastre interese și trebuie să ne împărțim spațiul aerian din nord cu Rusia”, a spus el. „Pe de o parte, suntem alături de ucraineni și oferim cât mai mult sprijin care nu este ofensiv. Le-am rugat să ne furnizeze date pentru a-i ajuta să construiască un sistem de alertă în timp real. Încă nu au făcut asta.”