Israelul anunta ca a recastigat controlul gardului de la granita cu Fasia Gaza si a gasit cadavrele a 1.500 militanti Hamas

Armata israeliană a declarat că aproximativ 1.500 de cadavre ale militanților Hamas au fost găsite pe teritoriul israelian, în timp ce, în a patra zi de lupte, după un atac surpriză fără precedent, a declarat că a câștigat în mare parte controlul în sudul țării și a „restabilit controlul total” asupra frontierei.

Purtătorul de cuvânt Richard Hecht a declarat că niciun luptător Hamas nu a trecut în Israel de aseară, deși infiltrațiile ar putea fi încă posibile. De asemenea, se mentioneaza ca că palestinienii care fug de atacurile aeriene israeliene din Fâșia Gaza se îndreaptă spre Egipt, care se învecinează de asemenea cu enclava blocată.

„Sunt conștient că punctul de trecere Rafah (de la granița dintre Gaza și Egipt) este încă deschis”, a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht, purtătorul de cuvânt militar șef al presei străine, în cadrul unui briefing. „Oricine care poate ieși, îi sfătuiesc să iasă”.

Liderii Statelor Unite, Germaniei, Marii Britanii, Franței și Italiei au emis luni o declarație comună în care au condamnat atacurile asupra Israelului comise de gruparea militantă islamistă Hamas și și-au exprimat „sprijinul ferm și unitar” pentru Israel.

„În zilele următoare, vom rămâne uniți și coordonați, împreună ca aliați și ca prieteni comuni ai Israelului, pentru a ne asigura că Israelul este capabil să se apere și pentru a stabili în cele din urmă condițiile pentru o regiune pașnică și integrată a Orientului Mijlociu”, se arată în declarația președintelui american Joe Biden, a președintelui francez Emmanuel Macron, a cancelarului german Olaf Scholz, a premierului italian Giorgia Meloni și a premierului britanic Rishi Sunak.

Între 100 și 150 de israelieni sunt reținuți în Fâșia Gaza, a declarat luni ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, într-un interviu acordat CNN.

În umbra războiului în care Israelul a fost târât prin surprindere totală din cauza atacului Hamas, un alt pericol se profilează dinspre nord. Duminică, obuze de mortier au fost trase pentru prima dată asupra Muntelui Dov. Luni, câteva rachete au fost deja lansate spre Galileea Superioară.

În jurul prânzului, o echipă înarmată a trecut granița în apropiere de Arab al-Aramsheh, în Galileea de Vest, iar forțele FDI au ucis trei dintre membrii acesteia în urma unei lupte dure. Cel de-al patrulea se pare că a fugit în Liban. Forțele aeriene au bombardat pozițiile Hezbollah de-a lungul graniței, ucigând doi dintre membrii organizației. Seara a adus un alt raport despre un baraj de rachete asupra Galileii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *