Israel – Hezbolah, un conflict de peste 4 decenii

Israel – Hezbolah, un conflict de peste 4 decenii. Șeful Hezbollah a fost ucis în atacurile aeriene ale Israelului asupra zonelor rezidențiale din suburbia Dahiyeh din Beirut vineri seara. Avioanele de luptă israeliene F-15I care au aruncat bombele erau echipate cu cel puțin 15 muniții, ghidate de un sistem de precizie fabricat in America si care se atașează la bombe, potrivit unui analist citat de New York Times.

Israel – Hezbolah, un conflict de peste 4 decenii

„Eliminarea lui Nasrallah a fost o condiție esențială pentru atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus – întoarcerea locuitorilor din nord în siguranță la casele lor și schimbarea echilibrului de putere în regiune de ani de zile”, a spus Benjamin Netanyahu.

Zeci de mii de persoane au fost strămutate în nordul Israelului și sudul Libanului pe fondul schimburilor de foc dintre Israel și Hezbollah. Aceasta este la o zi după ce Israelul a lansat războiul din Gaza, care a ucis până acum peste 41.500 de palestinieni. 

Netanyahu a declarat la începutul acestei luni că întoarcerea persoanelor evacuate în nordul Israelului este un obiectiv oficial de război.

Mișcarea de rezistență libaneză a spus că va opri atacurile dacă ar exista o încetare a focului în Gaza. Dar Netanyahu nu numai că a deraiat discuțiile care aveau drept scop încheierea războiului din Gaza, dar a ordonat și o campanie masivă de bombardare în Liban, care a început în urmă cu o săptămână. Sute de oameni din Liban și-au pierdut viața în atacurile israeliene de până acum. 

Statele Unite nu au condamnat Israelul pentru uciderea a sute de oameni în Liban și nici pentru asasinarea lui Nasrallah al cărui partid a fost una dintre cele mai importante facțiuni politice din parlamentul țării. 

Președintele Joe Biden a numit asasinarea lui Nasrallah „o măsură de dreptate pentru numeroasele sale victime, inclusiv mii de americani, israelieni, și civili libanezi”. Biden și-a dublat sprijinul pentru Israel dar a respins orice implicare în asasinarea lui Nasrallah.

Statele Unite, împreună cu câțiva aliați occidentali și regionali, se opun Hezbollah și au conceput strategii pentru a îndepărta grupul din sfera politică a Libanului și a-i demonta influența. Cu toate acestea, aceste eforturi s-au dovedit ineficiente, deoarece Hezbollah continuă să câștige mai mult sprijin popular ca urmare a opoziției sale față de ocupația și agresiunea israeliană.

Israelul a invadat Libanul în iunie 1982, aparent ca răspuns la atacurile lansate asupra acestuia de către Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OLP) din sudul Libanului. 

Israelul a ocupat sudul și a mers până în vestul Beirutului, unde avea sediul OLP, pe care a pus-o sub asediu. Mai multe grupuri libaneze, inclusiv Hezbollah, au fost formate pentru a respinge invazia.

Hezbollah a apărut în sudul Libanului în timpul consolidării milițiilor șiite ca rival al vechii mișcări Amal . Hezbollah a jucat un rol semnificativ în războiul civil libanez, opunându-se forțelor americane în 1982–83 și opunându-se Amal și Siriei în timpul Războiului lagărelor din 1985–88.

CITESTE SI: Teroriștii Hezbollah confirmă moartea șefului lor, Hassan Nasrallah / Armata israeliană anunță moartea ”majorității” liderilor de rang înalt ai Hezbollah: ”Acesta nu e sfârșitul”

Cu toate acestea, obiectivul primar al Hezbollah-ului a fost oprirea ocupației israeliene a sudului Libanului după invazia și asediul Beirutului de către Israel din 1982. Amal, principalul grup politic șiit libanez, a inițiat războiul de gherilă. În 2006, fostul prim-ministru israelian Ehud Barak a declarat: „Când am intrat în Liban… nu exista Hezbollah. Am fost acceptați cu orez parfumat și flori de șiiții din sud. Prezența noastră acolo a fost cea care a creat Hezbollah”.

Hezbollah a purtat un război asimetric folosind atacuri sinucigașe împotriva Forțelor de Apărare Israelului (IDF) și a țintelor israeliene din afara Libanului. Hezbollah este reputat că a fost printre primele grupuri de rezistență islamică din Orientul Mijlociu care a folosit tacticile de atac sinucigaș cu bombă, asasinare și capturare a soldaților străini, precum și crime și deturnări. Hezbollah a folosit, de asemenea, tactici și arme militare mai convenționale, în special rachete Katyusha.

La sfârșitul Războiului Civil Libanez din 1990, în ciuda Acordului de la Taif cerea „desființarea tuturor milițiilor libaneze și non-libaneze”, Siria , care controla Libanul la acea vreme, a permis lui Hezbollah să-și mențină arsenal și controlează zonele șiite de-a lungul graniței cu Israelul.

În cele din urmă, Hezbollah a alungat armata israeliană în 2000, punând capăt ocupației regimului după aproape 20 de ani. Nasrallah era considerat unul dintre cei mai influenti din regiune, care a jucat un rol cheie în transformarea Hezbollah-ului într-o forță militară și politică majoră.

Liderul care avea 64 de ani când a fost asasinat, a condus Hezbollah de la asasinarea predecesorului său Sayyed Abbas Al-Mousawi în 1992.

Al-Mousawi a fost ucis de o rachetă de elicoptere israeliene în timp ce conducea împreună cu soția și fiul său de 6 ani pe un drum din regiunea Bekaa din estul Libanului la 16 februarie 1992. El a devenit secretarul general al mișcării de rezistență Hezbollah în aprilie. 1991.

Israelul are iluzia că asasinarea lui Nasrallah va duce la eliminarea lui Hezbollah. Astfel l-a asasinat pe Al-Mousawi cu o concepție greșită similară. Dar, Nasrallah a transformat mișcarea într-o forță politică și militară mai puternică. 

Hezbollah are în prezent 100.000 de luptători. De asemenea, și-a crescut stocul de rachete de la 14.000 în 2006 la aproximativ 150.000 și a dezvoltat rachete ghidate de precizie și programe de drone. 

Israelul a purtat război împotriva Libanului în 2006, dar Hezbollah a forțat armata regimului să se retragă după 34 de zile.  În 2008, Israelul l-a asasinat și pe liderul militar al lui Hezbollah, Imad Mughniyeh, în Siria. Dar mișcarea și-a adunat puterea în anii care au urmat.

Israelul a asasinat, de asemenea, alți lideri și comandanți ai rezistenței regionale, în încercarea de a le paraliza mișcările.  Cu toate acestea, această politică a dat înapoi. 

De asemenea, l-a asasinat pe șeicul Ahmad Yassin, care a fondat Hamas, la sfârșitul anului 1987, după izbucnirea primei Intifada (revoltă) palestiniană în același an. Liderul spiritual al Hamas a fost ucis pe 22 martie 2004, împreună cu alte nouă persoane în Gaza. 

El a apărat dreptul poporului palestinian de a rezista ocupației israeliene și a criticat adesea Autoritatea Palestiniană pentru că a ignorat opțiunea rezistenței armate în relațiile sale cu regimul de ocupație. 

Yasin a fost închis într-un scaun cu rotile în urma unei răni pe care a suferit-o la vârsta de 12 ani.

Israelul credea că asasinarea va avea ca rezultat eradicarea Hamas. Cu toate acestea, Furtuna Al-Aqsa, atacul militar surpriză efectuat de Hamas pe 7 octombrie în sudul Israelului, a demonstrat că astfel de acțiuni nu servesc decât la înrairea palestinienilor, motivându-i să opună rezistență împotriva ocupației israeliene.

Deocamdată, uciderea lui Nasrallah va avea consecințe de amploare pentru Israel care ar trebui să știe din experiențele sale că Hezbollah va crește din nou in putere chiar daca acum pare aproape ingenunchiata.

Desi, acum, pare imposibila aceasta varianta, cea mai sigura cale pentru restaurarea pacii in Orientul Mijlocuiu este calea dialogului. Doar ca, momentan, orgoliile si ranile sunt mult prea adanci pentru inabusirea conflictului.

 Urmareste stirile TeleM si pe pagina noastra de Facebook!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *