Ispasul la români

foto_inaltarea_Domnului

Hristos s-a inaltat! Astazi, crestinii ortodocsi sarbatoresc Inălţarea Domnului – sărbătoare creştină care comemorează înălţarea la cer a Mântuitorului, la 40 de zile după Înviere . Tradiţia religioasă spune că, timp de 40 de zile după Paşte, credincioşii trebuie să se salute cu mesajele „Hristos a înviat”, respectiv „Adevărat a înviat”. În ziua de Înălţarea Domnului, mesajele sunt „Hristos S-a înălţat!”, respectiv „Adevărat S-a înălţat!”.

Clopotele bisericilor ne-au chemat astazi la sluja de sarbatoare. „Înălţarea Domnului” face trimitere la înălţarea lui Hristos de pe Muntele Măslinilor, în faţa apostolilor. Potrivit Bibliei, îngerii le-au vorbit ucenicilor despre revenirea lui Hristos pe pământ. De Înălţare este si şi Ziua Eroilor.

Astazi, casele şi mormintele sunt împodobite cu crengi de paltin, la ferestre se pun frunze de leuştean; se fac pomeni pentru morţi, împărţindu-se mai ales pâine caldă, brânză, ceapă verde şi rachiu , vitele sunt marcate şi se taie mieii.

În popor, sărbătoarea Înălţării Domnului se mai numeşte si Ispas, după numele martorului ascuns, nevăzut al Înălţării. Tradiţia spune că Ispas, un cioban, ascuns pe după pietre, a urmărit evenimentul, tăcut şi uimit, şi mai apoi a povestit alor săi cele întâmplate. Tot în această zi se sfinţesc plantele de leac – leuşteanul, paltinul, alunul. Se crede că cine moare de Ispas ajunge în Rai.