IRO Iași ia măsuri semnificative pentru reducerea timpilor de așteptare

Institutul Regional de Oncologie Iasi implementeaza masuri pentru reducerea timpilor de asteptare si imbunatatirea procesului de diagnosticare pentru pacientii oncologici.
Conducerea unitatii medicale a accesat fonduri prin PNRR pentru extinderea infrastructurii medicale. Totodata, se desfasoara programe nationale pentru testari genetice avansate, care sa influenteze pozitiv personalizarea tratamentelor.
Printre măsurile deja luate se numără amenajarea unor noi săli de așteptare, creșterea numărului de cabinete medicale și implementarea unui sistem electronic de programare.
De asemenea, s-au facut angajari pentru eficientizarea comunicarii cu pacienții și gestionarea programărilor în secțiile de Oncologie și Hematologie. De asemenea, conducerea IRO Iași a semnat contracte de colaborare cu doi medici oncologi și un hematolog pentru a prelua o parte din cazurile aflate în creștere.
Mirela Grosu – Manager IRO Iași: “Timpii de așteptare sunt mari încă la noi și încercăm în fiecare zi să facem câte ceva. În primul rând, în urmă cu vreo 5 ani, am depus un proiect la ADR Nord-Est, construind mai multe cabinete în curțile interioare ale institutului. Aveam două curți interioare unde nu se întâmpla nimic, erau amenajate 2 spații verzi, și am considerat că dacă amenajăm acolo spațiul pentru pacienții noștri este mult mai bine”.
Pentru a eficientiza procesul de diagnostic și tratament, conducerea IRO aplică la diverse programe de integrare a noilor tehnologii.
Mirela Grosu – Manager IRO Iași: “Implementăm un program național, un subprogram finanțat de Casa Națională pentru testări genetice. Facem 4 tipuri de testări genetice și în funcție de rezultatul de acolo, terapiile pot fi personalizate. Ne dorim ca epicriza, tot interviul pe care îl fac pacientului cu boli anterioare, cu antecedente, protocolul operator să fie dictat, să fie corectat, să se preia automat în scrisoarea medicală și in biletul de externare, în așa fel încât să nu mai stăm să dictăm la un registrator medical”.
În ultimii ani, numărul pacienților tratați la IRO a crescut semnificativ. Prin investiții și adaptarea la noile cerințe medicale, institutul își propune să ofere în continuare îngrijire de calitate și acces rapid la terapii pentru toți pacienții oncologici din regiune.