IRO a lansat un proiect de prevenire a cancerului de san

6ba6ed2c-9cce-4d1f-8af7-95393d2f13f9

Institutul Regional de Oncologie Iasi a lansat proiectul „Fii responsabila de sanatatea ta – programe regionale de preventie, depistare, diagnostic si tratament precoce al cancerului de san – etapa II”. Valoarea proiectului este de peste 38 de milioane de lei si va fi implementat in regiunea NE-SE, pe o perioada de 42 de luni.

Mirela Grosu, manager IRO Iasi

ONCOFEM este un proiect de screening pentru depistarea cancerului de san. Este primul program de screening pentru depistarea cancerului de san finantat din diverse fonduri si de la fondurieuropene si de la Ministerul Sanatatii de la Bugetul de stat.

Proiectul urmareste sprijinirea femeilor, inclusiv din grupurile vulnerabile, care vor beneficia de programe de sprijin, in vederea facilitarii participarii acestora la tratamente precum consiliere psihologica, peer-to-peer suport si alte servicii necesare.

Cristina Macuc, medic prima radiologie si imagistica IRO

Obiectivul general, asa cum as spus, fiind axa prioritara IV, promovarea incluziunii sociale si combaterea saraciei. Grupul tinta a acestui proiect este format dintr-un numar de 30.000 de femei cu varsta cuprinsa intre 50 si 69 de ani, din care aproximativ 16.000 de femei apartin grupurilor vulnerabile si un numar de aproximativ 1533 din zona rurala.

Specialistii de la Institutul Regional de Oncologie Iasi, claseaza cancerul de san, pe locui I intre cancerele depistate la femei. Anual apar 7500 de cazuri noi, iar 3500 de femei mor de aceasta forma de cancer. In peste 80% din cazuri, cancerul de san este diagnostic in stadii avansate.

La eveniment a fost prezent si Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, alaturi de Ministrul Mediului, Costel Alexe si primarul Iasului, Mihai Chirica.