Irina Schrotter: “Bancile comerciale din Romania fac camatarie. Mi-as dori sa fie mai profesioniste!”

Sharing is caring!

Antreprenorul iesean Irina Schrotter critica practicile comerciale ale bancilor din Romania. In opinia acesteia, institutiile financiare din tara noastra nu au nicio legatura cu sistemul modern din SUA. Ba din contra, le acuza ca practica un soi de camatarie.

“Am senzatia ca bancile comerciale s-au obisnuit cu o munca foarte facila. Ei imprumuta statul, acolo este riscul cel mai mic pana la urma si imprumuta foarte putin economia. Eu vorbesc de un comportament impamantenit la bancile comerciale. Am lucrat cu foarte multe banci si doar cateva au personal pregatit sa evalueze riscul unei afaceri. Ei s-au obisnuit cam asa: ‘Vrei bani de la noi la banca? Imi garantezi 120 la suta. Garantia, daca este bun ipotecar ti-o evaluez eu. Pun cam la 60 la suta din valoarea ei adevarata. Tot timpul a fost o tactica de subevaluare a garantiilor. Tot ei iti trimit evaluatorul si face cum doreste el. Va spun din experienta mea ca sunt cu mult subevaluate bunurile pe care le punem garantii. Bancile trebuie sa invete sa-si asume niste riscuri alaturi de noi, sa invete sa citeasca un plan de afaceri, sa invete sa gandeasca pentru ca noi avem nevoie de feedback-ul lor. Mi-as dori ca atunci cand ma duc la banca, daca nu-ti da banii atunci ai o problema. Si as vrea sa discut cu ei unde am gresit, ca sa le castig increderea. Este o chestiune de mentalitate, o problema a bancilor comerciale”, a spus Irina Schrotter in emisiunea Lectia de Business de la Tele M.

Aceasta apreciaza sistemul bancar american, unde exista o alta stare de spirit. Bancile dau credite luand in garantie, facturi sau stocuri, ce este diferit fata de bancile europene.   

shares