Iranul a recunoscut, pentru prima dată, că a furnizat drone Rusiei

drone iraniene

Iranul a recunoscut sâmbătă, pentru prima dată, că a furnizat drone Moscovei, dar a spus că acestea au fost trimise înainte de războiul din Ucraina, unde Rusia a folosit drone pentru a viza centrale electrice și infrastructura civilă, transmite Reuters.

Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, a precizat că un „număr mic” de drone a fost furnizat Rusiei cu câteva luni înainte ca forțele Moscovei să invadeze Ucraina la 24 februarie.

În cel mai detaliat răspuns al Iranului de până acum cu privire la drone, Amirabdollahian a negat că Teheranul, capitala Iranului, continuă să furnizeze drone Moscovei.

„Acest tam-tam făcut de unele țări occidentale potrivit căruia Iranul a furnizat rachete și drone Rusiei pentru a ajuta la războiul din Ucraina – partea cu rachetele este complet greșită”, a declarat acesta, citat de agenția oficială de știri IRNA.

„Partea cu dronele este adevărată și am furnizat Rusiei un număr mic de drone cu câteva luni înainte de războiul din Ucraina”, a spus el.

În ultimele săptămâni, Ucraina a raportat o creștere a numărului de atacuri cu drone asupra infrastructurii civile, vizând în special centrale electrice și baraje, cu ajutorul dronelor Shahed-136 de fabricație iraniană. Rusia neagă că forțele sale au folosit drone iraniene pentru a ataca Ucraina.

Luna trecută, doi oficiali iranieni de rang înalt și doi diplomați iranieni au declarat pentru Reuters că Iranul a promis să furnizeze Rusiei rachete sol-sol, pe lângă mai multe drone.

Agenția oficială de știri IRNA l-a citat pe Amirabdollahian spunând că Teheranul și Kievul au convenit să discute acuzațiile privind utilizarea dronelor iraniene în Ucraina în urmă cu două săptămâni, dar ucrainenii nu s-au prezentat la întâlnirea convenită.

„Am convenit cu ministrul de externe al Ucrainei să ne furnizeze documentele pe care le dețin, potrivit cărora Rusia a folosit drone iraniene în Ucraina”, a declarat Amirabdollahian, dar delegația ucraineană s-a retras în ultimul moment de la întâlnirea planificată.

Ministerul ucrainean de Externe nu a răspuns imediat la o solicitare scrisă.

Ministrul iranian de externe a repetat că Teheranul „nu va rămâne indiferent” dacă se va dovedi că Rusia a folosit drone iraniene în războiul împotriva Ucrainei.

Luna trecută, Uniunea Europeană a convenit noi sancțiuni împotriva Iranului din cauza livrărilor de drone către Rusia, iar Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva a trei personalități militare iraniene și a unui producător de apărare pentru că au furnizat Rusiei drone pentru a ataca ținte civile și de infrastructură în Ucraina.