Iran – SUA in faza acuzatiilor dure. Americanii sustin ca avionul ucrainean a fost doborat de iranieni cu doua rachete rusesti

Iranienii si americanii se cearta pe tema avionului ucrainean prabusit miercuri dimineata la Teheran. Potrivit CNN, un oficial american a spus ca avionul din Ucraina cu 176 civili la bord a fost doborat de iranieni cu doua rachete fabricate in Rusia. Cei din SUA cred ca a fost doar un accident, pe fondul escaladarii conflictului dintre cele doua tari. Iranienii neaga aceasta varianta si sustin ca este o mare minciuna.

Pe aceeasi varianta merg si canadienii care au avut 63 pasageri in acest avion. A fost exclusa o eventuala defectiune tehnica a avionului. Acesta era nou, avea doar 3 ani de functionare iar ultima revizie a fost efectuata pe 6 ianuarie. Nici varianta unei erori de pilotaj nu este luata in calcul, echipajul fiind unul experimentat.

Conform unui martor, ramasitele avionului de la locul accidentului au fost ridicate repede de autoritatile iraniene, lucru suspect pentru experti mai ales ca se desfasoara si o ancheta.

Evaluarea cutiilor negre a avionului Boeing 737 va incepe astazi in laboratorul aeroportului Mehrabad. Autoritatile iraniene sustin ca pot trece cateva luni pentru extragerea informatiilor din cele doua cutii, acestea fiind deteriorate.

Ministrul de Externe al Marii Britanii a cerut o ancheta completa si transparenta. In ultimele zile, companiile mari aeriene au evitat spatiul aerian din Iran.

Foto: cnn.com