Ionuț Trupină, Librăriile Humanitas: “Amenzile Consiliului Concurenței sunt nejustificate și pun mari probleme de existență pentru firmă!”

Amenzile date de Consiliul Concurenței editurii și librăriilor Humanitas sunt nejustificate, pun mari probleme de existență pentru firme și vor impacta toată piața de carte în cascadă, declară, într-un interviu pentru Economedia, Ionuț Trupină, Director General al librăriilor Humanitas, care spune că librăriile și editurile nu pot fi acuzate de cartel doar pentru că au depus împreună o plângere în instanță.

Ionuț Trupină afirmă că Librăriile Humanitas au vândut cărți către Bookster între toamna anului 2015 și vara anului 2017, când „biblioteca” a încetat să mai trimită comenzi. Însă între Editura Humanitas și Bookster nu a existat relație comercială, spune el.

Disputa cu Bookster a apărut la sesizarea Asociației Editorilor Din România (AER), care a sesizat că Bookster cumpără cărți ca orice societate comercială, dar apoi le închiriază, comportându-se ca o bibliotecă publică și făcând venituri din închirierea cărților, fără să plătească drepturi de autor.

„Atunci AER a făcut o somație. Când nu s-a întâmplat nimic cu somația, mai multe edituri, printre care și Editura Humanitas, au decis să se adreseze instanței. Editura Humanitas este cea implicată în procesul în instanță cu Bookster, nu Librăriile Humanitas. AER și cele 10 edituri au reclamat faptul că Bookster închiriază cărți, produce venituri și nu plătește drepturi de autor. Scopul final era de a proteja drepturile de autor ale autorilor pe care editurile îi reprezentau. Este o situație similară cu un magazin de închiriat DVD-uri, o parte din venituri se duce către casa care a produs filmul. Or, aici nu se întorcea nimic dinspre Bookster către autori”, povestește Ionuț Trupină.

Ulterior, Asociația Educație pentru Toți Copiii, care deținea la acel moment brandul Bookster, a făcut o plângere către Consiliul Concurenței. Conform lui Ionuț Trupină, asociația a acuzat un cartel în piața de carte și intenția de scoatere a Bookster din piață: „A părut ca o măsură de răzbunare a faptului că editurile au mers în instanță”.

Consiliul Concurenței a deschis în 2021 investigația care a vizat activitatea editurilor, a librăriilor și a Bookster în perioada 2017-2020, iar aceasta s-a încheiat acum, în 2024, cu amenzi totale de circa 5,9 milioane de lei către șase librării și edituri și către Asociația Editorilor din România. Editura Humanitas a primit o amendă de 365.718,84 lei, în timp ce Librăriile Humanitas au primit o amendă de 582.362,94 lei. Autoritatea de concurență a constatat în urma investigației că „cele șase companii împreună cu asociația de profil din domeniu și-au coordonat strategiile comerciale și au limitat comercializarea de carte către entitățile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020”.

Ionuț Trupină afirmă că acuzațiile de cartel și coordonare ale Consiliului Concurenței, dar și amenzile date sunt nejustificate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *