Ion Solcanu lansează cea mai importantă creație a carierei sale

WhatsApp Image 2022-11-25 at 15.52.30

Istoricul Ion Solcanu, membru al Academiei Oamenilor de Știință, specialist în arta medievală și fost senator isi va lansa duminica, 27 noiembrie 2022, cea mai importanta si marcanta creatie din cariera sa. Volumul „Enciclopedie Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” cuprinde  munca de aproximativ 3 ani de cercetare si daruire a lui Ion Solcanu, alaturi de alti 7 autori fiind relatata evolutia societatii romanesti in conflictul Primului Razboi Mondial.

Impresionantul demers științific, inedit în istoriografia românească,  este structurat în trei părți. Partea întâi, Bibliografie, cuprinde pe parcursul a 17 capitole cărțile de autor, edițiile de documente, memoriile, jurnalele, volumele coordonate, articolele și studiile apărute în volume și reviste de specialitate  în perioada 2014-2020 dedicate temei amintite. Au fost inventariate aproximativ 9000 de titluri publicate atât în țară, cât și în străinătate.

Ion Solcanu – autor carte: „Aceasta enciclopedie s-a dorit și cred ca a si reusit sa marcheze efortul societatii romanesti contemporane, in omagierea eroilor de pe frontul Primului Razboi Mondial, cand noi ne-am confruntat, tara a fost ocupata dupa cum bine se stie de trupele germane, austro-ungare, de turci, trupele otomane, astfel incat efortul militar al României a fost uluitor de mare.”

Cea de-a doua parte este intitulata „Manifestări științifice dedicate Războiului de Întregire și Marii Uniri la Centenar” fiind alcătuită din patru capitole. Cea de a treia si ultima parte relateaza „Monumente și însemne comemorative/aniversare închinate eroilor Războiului de Întregire și făuritorilor Marii Uniri” monumente inventariate dupa o ampla deplasarea atat in tara cat si in strainatate.

Ion Solcanu – autor carte: „Lucrul efectiv a durat 3 ani impliniti. Aproape 4-5 luni de zile a fost o muncă de concepție pentru ca am conceput lucrarea ca atare si dupa ce am conceput lucrarea si am gasit un sponsor care sa sprijine financiar o asemenea intreprindere de deplasari, cu documentari și apoi constituirea echipei, iar 4 luni de zile a fost munca de conceptie pe care mi-am asumat-o apoi le-am oferit-o colegilor, daca sunt de acord sa se inhame la un asemenea demers științific. Au facut-o cu drag si cu pasiune si fireste ca le multumesc tuturor.”

Volumul este un modest omagiu adus întregului popor român care a împlinit idealul național. Lansarea cartii va avea loc duminica, la ora 11.00, la muzeul Unirii. Lucrarea va fi prezentată de Acad. Prof. univ. dr. Victor Spinei, președintele Secției de Științe Istorice și Arheologie a Academiei Române, și prof. univ. dr. Petronel Zahariuc de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, moderatorul evenimentului fiind prof. univ.dr.Dumitru Vitcu.