Iohannis și Zelenski, acord pe tema cerealelor. „România nu-şi va abandona partenerii, mai ales că aceştia trec prin momente foarte grele”

România nu-şi va abandona partenerii, mai ales că aceştia trec prin momente foarte grele. Este promisiunea făcută de preşedintele Klaus Iohannis aseară, la întâlnirea de la New York cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și Vicepremierul bulgar Mariya Gabriel. Discuţia principală a fost despre problema cerealelor, iar şeful statului a promis că România va continua să sprijine Ucraina. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: 

„Regiunea noastră extinsă a Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului purtat de Rusia contra Ucrainei, războiului ei hibrid şi împotriva interferenţelor maligne.”

De la tribuna ONU, preşedintele Klaus Iohannis a tras un semnal de alarmă – Rusia a transformat Marea Neagră în zonă de conflict – şi a cerut ajutorul aliaţilor. Totuşi, şeful statului a promis că nu-i va abandona pe partenerii cei mai vulnerabili, care au nevoie de sprijinul nostru. Este motivul pentru care preşedintele ucrainean a ţinut să mulţumească României. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: 

„Sunteţi prieteni adevăraţi şi în această perioadă ne-aţi fost parteneri. Prieteni adevăraţi. Vă mulţumesc mult pentru că, deşi Rusia blochează Marea Neagră, vă menţineţi poziţia şi sunteţi de partea legii, că apăraţi drepturile oamenilor şi principiile UE.” 

Preşedintele Klaus Iohannis spune că, deşi fermierii români sunt nemulţumiţi, trebuie căutate soluţii pentru ca cerealele din Ucraina să ajungă pe pieţele din lume. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *