Iohannis ramane fara aliati pentru sefia NATO. Ungaria si Slovacia au anuntat ca-l sustin pe Mark Rutte

Ungaria este pregătită să susțină nominalizarea prim-ministrului olandez în funcție Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO, în lumina angajamentului său de a sprijini pe deplin acordul conform căruia personalul maghiar nu va participa la activitățile NATO în Ucraina iar resursele maghiare nu vor participa să fie folosite pentru a-i sprijini, a scris Viktor Orban pe portalul X.

In urma cu doua saptamani, Orban a anuntat ca Ungaria susține România: „Ungaria are o revendicare de onoare împotriva premierului olandez, care a vorbit anterior despre excluderea maghiarilor din UE și punerea în genunchi a Ungariei, în același mod în care au făcut ultima dată ocupanții germani și StalinTrebuie să facă ceva în această situație, cere încrederea Ungariei pentru o astfel de funcție, așa că este de așteptat să iasă în față și să spună ceva despre asta”, a spus Orban la inceputul lunii iunie.

„După întâlnirea de ieri de la Bruxelles, premierul Mark Rutte a confirmat că sprijină pe deplin acordul și va continua să facă acest lucru dacă va deveni următorul secretar general al NATO. În lumina promisiunii sale, Ungaria este pregătită să-l sprijine pe prim-ministrul Rutte pentru postul de secretar general al NATO”, a spus premierul Ungariei

Slovacia va sprijini candidatura premierului olandez în exerciţiu Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO, a declarat marţi preşedintele slovac Peter Pellegrini, citat de agenţia de presă a serviciului public slovac TASR.

Președintele slovac a vorbit despre acest lucru jurnaliștilor slovaci la Bruxelles, după întâlnirea șefilor de stat și de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene.

„După discuția cu cei doi candidați și consultarea cu premierul Robert Fico, Slovacia consideră că este posibil să-l sprijine pe premierul olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO”, a declarat Peter Pellegrini.

El a adăugat: „Intenția de a-l sprijini pe Mark Rutte este, de asemenea, legată de o solicitare din Bratislava,
ca în calitate de viitor lider al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, sa asigure protecția spațiului aerian al Slovaciei”

„Protecția spațiului aerian al țării nu a fost rezolvată de mult timp, de când Țările de Jos și Italia și-au rechemat sistemele lor de apărare aeriană puse temporar la dispoziție pentru a proteja Slovacia”, a explicat presedintele Slovaciei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *