Iohannis pleaca intr-un turneu in Africa, „primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani”

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 14-23 noiembrie 2023, o serie de vizite în Africa: vizite de stat în Republica Kenya, Republica Unită Tanzania și Republica Cabo Verde şi vizită oficială în Republica Senegal.

„Vizitele Președintelui României în Africa reprezintă primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani și vizează relansarea relațiilor României cu continentul african, atât în relația directă a țării noastre cu statele africane, cât și ca parte a efortului comun de la nivel european, în contextul mai larg al nevoii de revigorare a relațiilor Uniunea Europeană – Africa în spiritul unui nou parteneriat. Astfel, aceste vizite urmăresc relansarea dialogului politic la nivel înalt cu statele menționate și redinamizarea relațiilor economice și sectoriale, urmărind deschiderea și valorificarea de noi oportunități de colaborare în domenii de interes comun, inclusiv cele privind gestionarea provocărilor la nivel global”, sustine Administratia Prezidentiala.

Cu prilejul vizitei de stat în Republica Kenya, Președintele Klaus Iohannis va avea consultări politice bilaterale cu Președintele William Ruto și va participa la sediul ONU de la Nairobi (United Nations Office at Nairobi) la o întâlnire cu directorul executiv al UNEP (United Nations Environment Program). De asemenea, în cadrul vizitei vor fi semnate documente oficiale privind mediul și cooperarea politică și se va inaugura o donație a României pentru o școală kenyană, donație din programul României de asistență pentru dezvoltare.

În cadrul vizitei de stat în Republica Unită Tanzania, Președintele României va avea consultări politice cu Președintele Samia Suluhu Hassan.

Vizita de stat în Republica Cabo Verde va prilejui consultări ale Președintelui României cu Președintele Cabo Verde, José Maria Neves. Programul oficial va include, de asemenea, întrevederi cu Președintele Adunării Naționale, Austelino Tavares Correia, cu Prim-ministrul Cabo Verde, José Ulisses Correia e Silva, și cu primarul orașului Praia, Francisco Avelino Carvalho. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu foștii studenți din Cabo Verde care au studiat în România.

Cu prilejul vizitei oficiale în Republica Senegal, Președintele României, Klaus Iohannis, va avea consultări politice cu Președintele Senegalului, Macky Sall. De asemenea, programul oficial al vizitei mai include, printre altele, participarea Președintelui Klaus Iohannis, alături de Președintele Macky Sall, la inaugurarea Casei Națiunilor Unite din Senegal, care va găzdui cele 34 de agenții ale ONU prezente în Senegal. Programul vizitei va prilejui şi o întrevedere a Președintelui Klaus Iohannis cu foști studenți senegalezi în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *