Învingător în ciuda handicapului

dizabilitati

Statisticile la nivel national arata ca peste 850.000 de persoane  sufera de handicap, iar cifrele sunt in crestere de la un an la altul. Dintre acestea, aproape 98% se afla in ingrijirea familiilor iar 2% se afla in institutii publice rezidentiale de asistenta sociala pentru persoanele adulte cu dizabilitati.  Peste 52% sunt persoane cu varsta cuprinsa intre 18-64 ani si se incadreaza in campul muncii.  De multe ori, insa, persoanele cu dizabilitati fac eforturi uriase pentru a se adapta in societate.

Razvan , are 25 de ani si in ciuda sindromului de care sufera avand atat mainile cat si picioarele strambe a ajuns sa fie un student eminent, iar acum face masterul la „Management in Contextul Globalizarii”.

Razvan, 25 de ani, masterand: „Visul meu este ca  in continuare sa fiu o voce a persoanelor cu dizabilitati pentru ca in Romania mai trebuie dezvoltat, este un nivel foarte scazut si cursul vietii, sa te casatoresti, sa ai o familie. Pe partea profesioanala as vrea sa fac ceva pe management, sau daca nu sa fiu o voce pentru aceste persoane si la Parlament”.

Reporter: „Pe viitor vrei sa intri in politica?”

Razvan: „Chiar vorbeam cu cineva si am zis ca eu vreau sa intru doar pe partea de dizabilitati. Cred ca legislatia este pusa bine la punct, doar ca legile nu sunt aplicate”.

Avand probleme locomotorii, de multe ori nu a reusit sa intre in institutii din lipsa unei rampe de accees pentru astfel de persoane.

Razvan , 25 de ani, masterand: „Adica vrei sa pleci de acasa din punctul A si sa ajungi in punctul B, dar pana acolo sunt o gramada de obstacole pana la ajunge in punctul B”.

Desi acum a reusit pe plan profesional si viseaza sa schimbe ceva in tara, nu a fost atat de increzator mereu.

Cand a primit diagnosticul la nastere, parintii nu l-au mai vrut si l-au abandonat.

Asa a ajuns sa lupte singur cu viata si cu societatea care nu il accepta.

Razvan, 25 de ani, masterand: „La varsta de doi an am fost abandonat. Cred ca si mai devreme, la doi ani deja am ajuns  in a treia institutie, unde se afla si viitoarea mea mama. Asta fiind la Falciu. A fost o perioada destul de grea pentru ca nu stiu daca multi stiu cum este sa fii la camin, mancarea se impartea, se punea pe masa si cine prindea sa manance, manca”.

Un specialist de la Fundatia Star of  Hope l-a infiat pe Razvan. Cu ajutorul fundatiei l-a operat de 6 ori, iar acum se poate descurca mult mai usor. Poate merge si cel mai important se poate integra mult mai usor in campul muncii, la fel ca si ceilalti beneficiari.

Aurora Vatamaniuc- director Fundatia Star Of Hope Iasi: „Noi suntem atenti si cu parintii. Oferim servicii si pentru parinti pentru ca ei au nevoie atat ca sa treaca de aceasta faza de negare, si atunci primesc terapie psihologica si consiliere pentru a fi puternici si pentru a merge inainte”.

Conform legii autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.