Investitiile la Maternitatea „Elena Doamna”, blocate de un litigiu

2,1 milioane de euro este pretul pe care trebuie sa il plateasca autoritatile locale daca vor sa rascumpere cladirea in care functioneaza Maternitatea „Elena Doamna” din Iasi. In momentul de fata, terenul pe care se afla unitatea apartine Fundatiei Caritatea, iar pana cand nu se va decide situatia legala, nu se pot face investitii de niciun fel.
Clădirea principala in care functioneaza Maternitea „Elena Doamna” din Iasi dateaza din 1841. Alte construcții sunt din anii 1900, 1941, 1947, 1990 și 2014, cea mai nouă amenajare fiind un rezervor de apă. Conform deciziei de retrocedare, există obligativitatea ca orice cumpărător să mențină actuala funcțiune a imobilului pentru 10 ani de la data de deciziei, respectiv până în 2032.
Marius Danga, vicepresedinte CJ Iasi: ,,Ea a fost retrocedata, dupa cum bine stiti, exista o decizie de retrocedare dar Consiliul Judetean isi doreste sa cumpere acel patrimoniu . face parte din cele trei investitii pe care ni le-am propus prin creditul de 150 de milioane de lei, contractat la finalul anului trecut”.
Fiind vorba de un monument istoric, maternitatea se afla intr-o stare avansata de degradare.
Marius Danga, vicepresedinte CJ Iasi: ,,Noi ne dorim sa investim, sa putem interveni prin modernizare. Pana acum nu a fost posibil pentru ca nu aveam proprietate asupra cladirii si foarte multe dintre cladirile de acolo necesita interventii urgente. Ne dorim sa face aceste interventii”.
Conform datelor istorice, până în 1974 unitatea a funcționat ca spital de copii, iar apoi a devenit Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Elena Doamna” Iași, cum este cunoscută și azi, luând numele Primei Doamne a României, Elena Cuza.