Investițiile în infrastructura rutieră din judetul Iasi, prioritare în 2023

Autostrada-Bucuresti-Nord-Lot-2-UMB-asfaltare

Rețelele de drumuri judetene care sunt parte integranta din viitoarele autostrazi A7 si A8 sunt prioritare pentru investitii, spun reprezentantii Consiliului Judetean Iasi. Orasul Podu Iloaiei si comuna Letcani vor face parte din cele doua proiecte de infrastructura rutiera motiv pentru care vor primi finantare anul acesta.

Autostrada A8 va traversa UAT-urile Pascani, Tg. Frumos, Podu Iloaiei, Motca, Miroslovesti, Stolniceni-Prajescu, Helesteni, Costesti, Ion Neculce, Baltati, Erbiceni, Dumesti, Letcani, Miroslava, Rediu, Popricani, Victoria, Aroneanu, Ungheni, Golaesti, Ruginoasa. Primul act necesar a fost deja eliberat de Consiliul Judetean, respectiv certificatul de urbanism.

Sectorul ieșean al autostrăzii A8, precum și cea mai mare parte a sectorului montan (Tg Mureș – Tg Neamț), ar urma să fie construit cu fonduri UE, prin intermediul Programului Operațional pentru Transporturi 2021 – 2027, program aprobat deja de Comisia Europeană.

Costel Alexe, președinte CJ Iași:

„Autostrada A8 va deservi aproape 25 % din UAT-urile judetului si va fi cea mai bine fluidizata autostrada cu noua noduri. Practic, tot ceea ce inseamna drum national, judetean existent in judetul nostru va avea conexiune la autostrada A8”.

In fata Primariei din Podu Iloaiei va fi construit un pasaj subteran cu finantare din PNRR. In perioada urmatoare, proiectul va fi scos la licitatie.

Ioan Alexa, primar Podu Iloaiei:

„Infrastructura orasului are nevoie de investitii majore si cat mai urgente. Din pacate, pentru toti locuitorii calvarul este la Podu Iloaiei, odata cu tranzitarea drumului. In acelasi timp si comunitatea pe care o reprezint traieste un calvar. Ma bucur nespus ca Guvernul Romaniei si am facut pasi mari in realizarea acestui obiectiv si ma refer la soseaua de centura a localitatii dar si la acest pasaj subteran. pe care comunitatea din Podu Iloaiei are nevoie urgent”.

O mare parte din A8 va traversa comuna Letcani.

Stelian Turcu, primar com.Lețcani:

„Cele mai importante proiecte de infrastructura sunt realizate. Ele sunt benefice pentru comuna Letcani si pentru judetul Iasi, mai ales daca se realizeaza in timpul cel mai scurt, in zona metropolitana avem pe raza comunei Letcani 10 kilometri de centura. Cel mai important proiect care vizeaza autostrada A8 este nodul din care va iesi autostrada de la Letcani Vest-Transagropolis -calea ferata printr-un pod aerian unde se face vorbire despre acest pasaj. Paralel cu Bahlui sa se ajunga in Uricani. Pe acest traseu cu patru benzi care se va construi si care va decongestiona traficul rutier cu traficul greu”.

Sectorul iesean al autostrazii A8 va avea un traseu de 91 km între Motca si Ungheni, prin nordul municipiului Iasi.