Investiții de sute de milioane de euro pentru spitalele ieșene

CJ

In plenul Consiliului Judetean Iasi a fost votat astazi proiectul privind aprobarea studiului de fezabilitate care stabileste un cost de 355 milioane de euro pentru construirea si dotarea Institutului Regional de Medicina Cardiovasculara.

Consilierii judeteni au avut pe ordinea de zi peste 40 de proiecte de hotărâre. Printre acestea, s-a aflat și proiectul privind indicatorii tehnico – economici privind construirea si dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară laşi.

”Astăzi, după un an de zile de când au început lucrările pentru elaborarea studiului de fezabilitate și indicatorilor tehnico-economici și plenul Consiliului Judetean Iași a votat acest studiu de fezabilitate pentru construcția Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară de la Miroslava, care sperăm ca el să fie implementat cât se poate de repede. Necesitatea acestui Institutut Regional de Medicină Cardiovasculră este una evidentă nu doar pentru județul nostru ci pentru întreaga regiune a Moldovei. Valoarea totala a proiectului este de aproximativ 330 de milioane de euro fara TVA, iar noi sperăm ca împreună cu Ministerul Sănătății care are contribuție proprie, Consiliul Județean de asemenea, să accesăm fonduri europene prin PNRR.”- a declarat Costel Alexe, președinte CJ Iași

Viitorul spital va fi construit pe un teren de 12 hectare in comuna Miroslava si va avea 500 de paturi, din care 450 la spitalizare continua si 50 la spitalizare de zi.

”Este un proiect de anvergură, deosebit de important pentru comunitatea noastră de aproximativ 560 de milioane de euro, care va cuprinde atât parte medicală cât și parte hotelieră și din câte am înțeles inclusiv o grădiniță. Noi sperăm ca în cel mai scurt timp să se identifice toate sursele de finanțare necesare amenajării și implementării acestui proiect de investiții deosebit de important, fie că vorbim de fonduri europene, fonduri guvernamentale sau contribuția proprie a consiliului județean. Sigur sunt și o serie de aspecte care vizează indicatori tehnico-economici pentru că am văzut din cuprinsul proiectului, că un metru pătrat  construit acolo poate ajunge chiar la sume între 3 și 4000 de euro pe mp, ceea ce mi se pare o sumă destul de mare, dar până la urmă important este ca din derularea procedurilor de achiziție și din cauzele contractuale să se reușească un preț cât mai bun pentru implementarea acestui proiect.”- a declarat Cristian Stanciu, lider grup consilieri județeni PSD Iași

Consilierii județeni au votat astăzi și documentaţia de avizare a lucrărilor şi indicatorii tehnico-ecnomici pentru consolidarea Corpului C1 de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Clădirea dată în folosinţă în 1974 va fi recompartimentată şi adaptată normelor de securitate la incendiu, urmând să fie dotată şi cu instalaţii moderne şi eficiente energetic.

A fost încheiat studiul de prefezabilitate pentru spitalul nou, de fapt este o clădire nouă, pentru toate celelalte secții ale spitalului. Momentat împrăștiate în 4 direcții, total infeciente și din punct de vedere atât economic, cât și sanitar și epidemiologic, incorect. Am inițiat acest proiect în 2020 cu o fundamentare către CJ în care explicam cam care este deficiența majoră atât din punct de vedere sanitar cât și economico-financiar și iată că astăzi suntem în momentul începerii studiului de fezabilitate, deci pentru începerea proiectării unei clăidiri noi. Estimat pe studiul de prefezabilitate exista o estimare pe calculele făcute de Ministerul Sănătății undeva la 100 de milionae, dar de asta se face studiu de fezabilitate, partenerii noștri și ordonatorul nostru principal Consiliul Județean a inițiat acest lucru. Valoarea clară o vom avea la finall acestui studiu pe care sperăm să îl avem gata în iunie.”- a declarat Radu Crisan Dabija, manager Spital Pneumoftiziologie Iași

Tot pentru domeniul medical s-a votat proiectul „Sigur Fluid Iași – Cresterea siguranței pacienților din structuri spitalicești din județul Iași care utilizează fluide medicale”, pentru a obține o finanțare de peste 8,6 milioane lei, inclusiv TVA, prin Programul Operațional Infrastructura Mare. De investiții vor beneficia Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” și Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N Oblu”.