Investiție turcească de 10 milioane de euro într-o fabrică, la Iași

foto_investitii

Compania turcească Doğu Pres, cu activitate în domeniul proiectării și producerii de componente auto, va realiza la Iași o investiție de 10 milioane de euro, într-un proiect de tip greenfield.  Noua unitate va produce subcomponente ce se integrează în injectoare diesel și de benzină.

Proiectul prevede realizarea unei hale de producție de 10.000 mp, pe o suprafață totală de 5 hectare, ceea ce va permite o extindere ulterioară a investiției. Compania Doğu Pres a fost înființată în orasul Bursa din Turcia în anul 1989 și este un important producător de componente pentru injectoare auto, cu un număr de aproximativ 600 de angajați. Printre clienții companiei se numără: Bosch, Delphi, Denso, Compa Sibiu, Schaeffler.

“Prin sosirea companiei Doğu Pres în Iași cu un proiect de investiție important în domeniul componentelor auto, practic se demonstrează încă o dată atractivitatea Regiunii de Nord Est a țării și pentru proiectele de producție, având în vedere că majoritatea investițiilor străine recente în Iași s-au concentrat pe domeniul IT. Observăm că această zonă a țării a devenit tot mai interesantă, având în vedere dificultatea de a găsi forță de muncă în partea de Vest a țării.

De asemenea, aș dori să amintesc și câțiva factori care contribuie la creșterea atractivității Regiunii de Nord-Est: grad ridicat al populației active, costuri foarte competitive, disponibilitatea facilităților de tip greenfield sau brownfield, varietate lingvistică, iar lista continuă”, a declarat Vasile Asandei – director ADR-NE.

Initial, compania turca va crea 250 locuri de munca dar faza a doua a proiectului prevede o extindere si investitie in productia de pompe auto de diverse tipuri. România a fost selectată ca destinație finală pentru realizarea investiției în urma unui studiu realizat de compania turcească pe parcursul a 12 luni în mai multe țări din regiune.

“Doğu Pres a ales România din mai multe motive, în primul rând pentru că ne dorim să fim amplasați în Uniunea Europeană, cât mai aproape de clienții noștri. Avantajele oferite prin măsurile de ajutor de stat ce sprijină investițiile, susținerea din partea InvestRomania, a ADR Nord Est și a autorităților locale, precum și posibilitatea de a găsi forța de muncă calificată au determinat luarea deciziei în favoarea României și selectarea Iașiului”, se spune intr-un Comunicat al Consiliului de Administratie Doug Pres.