Investitie de peste 20 milioane de euro la o firma de caramida din Iasi

WhatsApp Image 2021-09-03 at 15.47.07 (1)

Un grup austriac care a cumparat în Romania o companie producatoare de caramizi deruleaza la Iasi investitii de peste 20 de milioane de euro. Banii sunt directionati catre o sectie noua de prefabricate din beton.

Activităţile se referă la producții prefabricate din beton, elemente de cofraj, zidărie, elemente pentru sisteme de canalizări, dale, pavele, coşuri de fum, borduri, panouri fonoabsorbante şi alte produse.

Adrian Mînzat, director general companie:Investițiile au ajuns la aproximativ 20 milioane de euro și ele vor continua până la aproximativ 25 milioane de euro. Ceea ce avem în spate, imagini din șantierul care se lucrează. Va fi o nouă secție, o secție de pavaje, produse pe bază din beton ceea ce este nou pentru fabrica noastră în Iași, producând până acum și în prezent, produse ceramice. Un grup austriac, o firmă de familie are aproximativ 50 de fabrici în 7 țări din Europa, fabrici de produse ceramice, fabrici de produse ceramice, fabrici de produse pe bază de beton. În România, are 4 unități de producție, 2 fabrici de cărămidă, 2 fabrici de produse pe bază de beton și își dorește să investească în continuare”.

În 2018, austriecii au cumpărat producătorul de cărămizi de la Iaşi. Această nouă investiție este importantă pentru toată regiunea de Nord-Est.

Paul Butnariu, președinte CCI Iași: „Practic, dacă ne uităm împrejur, tot ceea ce s-a construit în Iași s-a construit cu cărămidă de la această firmă. Din punctul nostru de vedere este o investiție absolut necesară, pentru că am mai spus-o, doar 2% din investițiile străine ajung în toată regiunea de Nord-Est, iar faptul că asistăm aici la o investiție de 20 de milioane de euro este un lucru foarte, foarte important și mai ales un semnal pentru faptul că Iașul poate fi o poartă bună pentru investițiile in regiunea de Nord-Est”.

Prețurile materialelor de construcții ar putea creste in perioada urmatoare dupa liberalizarea pietei de energie electrica si gaze. Producția de cărămidă necesită un consum ridicat de resurse, insa compania ieseana incearca sa coreleze preturile intre cerere si oferta.