Investiție de 4 milioane de euro în Penitenciarul Iași

Penitenciarul Bucuresti-Jilava si-a deschis portile, luni 27 Iunie 2016, reprezentantilor media, in “Ziua portilor deschise”, pentru un tur al facilitatilor si conditiilor de care dispun cei inchisi aici. MARIAN ILIE / MEDIAFAX FOTO

Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași va intra în reparații: indicatorii urbanistici rămân cei actuali, principalele lucrări vizând consolidarea și modernizarea obiectivului. Acest proiect este distinct față cel de extindere respins anii trecuți de către Consiliul Local – acea investiție viza construirea unei noi clădiri pe parcela liberă de teren spre str. Fagului.

Conform anunțului de licitație, lucrările au o valoare estimată la 21,8 milioane lei (fără TVA), iar companiile interesate pot depune oferte până cel târziu în ziua de 12 august, conform apix.

„Clădirea studiată, având funcțiunea de pavilion de detenție, a fost edificată în anul 1983, cu un regim de înălțime S(parțial)+P+1E și o suprafață construită de 1.637 mp, iar din punct de vedere planimetric aceasta este formată din trei tronsoane așezate în forma literei U”, se arată în documentația urbanistică.În proiect se arată că indicatorii urbanistici rămân cei actuali. În schimb, principalele intervenții vor viza lucrări la structura de rezistență (consolidare) și reabilitare energetică (sporirea rezistenței termice). Banii sunt asigurați de la bugetul destat.

Odată ce va fi stabilit un câștigător și semnat un contract, lucrările se vor desfășura pe parcursul a 24 de luni. Proiectul tehnic pentru modernizarea clădirii a fost întocmit de o firmă din Bihor, în cursul anului 2022.

În context, amintim că, în anii trecuți, Penitenciarul a încercat să obțină aprobare de la Consiliul Local (CL) pentru o extindere majoră a obiectivului prin construirea unui nou pavilion de detenție care ar fi urmat să găzduiască circa 600 de locuri de detenție. Demersul a fost însă respins de toate partidele politice (deși, inițial, liberalii și-au dat girul), iar proiectul nu a fost aprobat.

Ulterior acestui moment, în CL s-a aprobat constituirea unei Comisii formate din consilieri locali care să discute cu Penitenciarul oportunitatea și necesitatea mutării obiectivului din Copou – pe principiul „dacă vrei să îngropi un subiect, atunci fă o comisie” de această inițiativă s-a ales praful, în condițilie în care consilierii nu și-au luat rolul în serios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *